Meniu principal

Un oraș din Ungaria se simte obligat față de Paris: Szeged donează bani pentru reconstrucția Notre-Dame

În urmă cu 140 de ani, pe data de 12 martie 1879, râul Tisa rupea zăgazurile şi inunda orașul Szeged. Inundațiile au fost într-atât de grave, încât orașul era pe punctul de a fi șters de pe fața pământului.

„Apele au stăpânit timp de două luni, atingând doi metri pe străzi. Dintre cele peste cinci mii de clădiri existente atunci, au supraviețuit inundației în jur de 260. Împăratul Francisc Iosif vizitează orașul distrus și le face o promsiune locuitorilor: „Szeged szebb lesz, mint volt”, adică: Seghedinul va fi mai frumos decât a fost”, reamintește pe pagina sa de Facebook, Mihaela Bucin, citând dintr-un recent articol publicat de ziarul Liberation din Franța.


O pictură de mari dimensiuni, finalizată de Vágó Pál în 1902, reprezintă momentul în care împăratul promite: „Szeged szebb lesz, mint volt”.

Urmare a mobilizării la nivelul întregii Europe, în cinci ani, orașul a primit o nouă înfăţişare. La vremea aceea, 35 de ţări au trimis ajutor financiar pentru reconstrucție, printre care și Franța.

„Szeged nu a uitat acest lucru. Un bulevard al orașului refăcut a primit numele Paris. Iar astăzi, Szeged este printre primele orașe care trimit bani pentru reconstrucția catedralei Notre-Dame”, mai spune Mihaela Bucin.

Administrația locală a orașului Szeged a anunțat marți, a doua zi după incendiul devastator din inima Parisului, că va dona suma de 10.000 de euro ca ajutor pentru reconstrucția catedralei Notre-Dame.

(N.red.: Mihaela Bucin, originară din București, este stabilită de mai mulți ani în localitatea Makó din Ungaria – Măcău, în kimba română -, fiind conferenţiar la SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar – SZTE JGYPK, Catedra de Limba Română)

  • 12
  •  
  •  
  •  
  •  
    12
    Shares


Lasă un răspuns