Meniu principal

Strâmtoarea Hormuz: Misterul dispariției petrolierelor de pe radare

În această săptămână, ”New York Times” a raportat un fenomen ciudat referitor la un petrolier chinez gol care a intrat recent în Golful Oman, a înconjurat strâmtoarea Hormuz și a dispărut de pe radar.

Câteva zile mai târziu, aceeași navă a apărut pe radar, dar de data aceasta petrolierul era mai profund scufundat în apă, transportând aparent țiței și a intrat din strâmtoarea Hormuz în China.
Se presupune că, căpitanul petrolierului a dezactivat sistemului de identificare a navei sale, pe care era obligat să-l păstreze deschis în orice moment, în conformitate cu regulile de navigație internațională, pentru că nu a vrut să fie identificat, deoarece nava transporta combustibil iranian.
Conform experților, această tactică, când petrolierele încearcă să ascundă faptul că efectueazăt livrări de petrol iranian și nave dispar și apar în momente diferite și în locuri diferite, nu este nouă și durează de câteva luni.
„Acesta este un fenomen foarte răspândit pentru exporturile iraniene. Cele mai multe exporturi au loc în mod obscur”, a declarat George Bellaris, seful departamentului de cercetare petrolieră din Dubai.
Deși petrolierul menționat în articolul din ”New York Times” este chinez, Blaris a spus că cea mai mare parte a petrolierelor care folosesc astfel de tactici sunt nave aparținând marinei iraniene.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


Lasă un răspuns