Meniu principal

Scriitorul român Mircea Lutic din nordul Bucovinei, la 80 de ani (reportaj BucPress TV)

Scriitorul, publicistul și traducătorul român Mircea Luticîmplinește 80 de ani. S-a născut la 29 mai 1939 într-o frumoasă localitate de pe Valea Siretului, în satul Iordănești, regiunea Cernăuți. Și-a făcut studiile în satul natal, urmând mai apoi Liceul Pedagogic din Cernăuți. Urmează Facultatea de Istorie și Filologie a universității din Chișinău, devenind profesor la Școala Medie din Sărata-Galbenă, raionul Hâncești, Republica Moldova. Revine mai apoi acasă la Cernăuți, în perioada 1967 – 2003 a fost secretar general de redacție  la gazeta „Zorile Bucovinei”, apoi câțiva ani corespondent la săptămânalul ”Concordia”, ziarul minorității naționale românești din Ucraina.

În preajma jubileului octogenar, oamenii dragi de la baștină au organizat o sărbătoare de suflet consacrată creației distinsului poet și fiu al satului – Mircea Lutic. Evenimentul cultural a avut loc în incinta școlii de cultură generală din satul Iordănești, raionul Hliboca, unde prietenii de condei, colegii de ieri și de azi ai poetului, conducerea satului, dar și direcția școlii au venit să împărtășească bucuria întâlnirii cu omul drag – poetul, scriitorul, publicistul și traducătorul Mircea Lutic. Pentru prima dată în istoia Primăriei Iordănești, consilierii locali au luat decizia de a-i acorda unui fiu al satului Titlul de Cetățean de Onoare. De acest titlul s-a învrednicit renumitul poet nordbucovinean Mircea Lutic. Elevii școlii au recitat versuri din creația poetului, au interpretat câteva cântece desprinse din comoara tezaurului românesc. Moderator al seratei de creație a fost jurnalistul Nicolae Șapcă, redactor-șef al ziarului ”Monitorul de Hliboca”, vicepreședinte al Societății pentru cultură românească ”Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți, care a prezentat oaspeții sosiți la baștina poetului, oferindu-le rând pe rând cuvântul. Gânduri frumoase, amintiri de neuitat, mesaje de suflet au fost adresate poetului din partea invitaților, dar și a consătenilor. La eveniment a fost prezent și domnul Edmond Neagoe, ministru consilier de la Consulatul General al României la Cernăuți care a transmis un mesaj de apreciere și de înaltă prețuire a activităților culturale și literare desfășurate pe parcursul vieții de Mircea Lutic.

Reporterii BucPress TV au stat de vorbă cu unii dintre prietenii și foștii colegi, oamenii dragi din satul copilăriei – Iordănești, regiunea Cernăuți, încercând să afle ce reprezintă poetul, scriitorul și traducătorul Mircea Lutic în viața lor și a comunității românești din Ucraina.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu  

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


Lasă un răspuns