Meniu principal

Radio ProDiaspora sărbătorește 10 ani de existență!

Anul acesta, comuna Florești din județul Cluj va fi gazda evenimentului prilejuit de sărbătorirea a 10 ani de existență a postului de radio ProDiaspora. Spectacolul, la care sunt așteptați jurnaliști de limba română din întreaga lume, colaboratori ai radioului, va fi organizat de Radio ProDiaspora, alături de Asociația ProDiaspora din Germania, în colaborare cu Primăria comunei Florești. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 8 iunie, începând cu orele 18.

Prin acest eveniment – “Români Pentru Români”, dorim să facem cunoscut publicului din Cluj, dar nu numai, valorile culturale ale românilor din diaspora, să sărbătorim 10 ani de la înființarea postului de radio, oferind un spectacol din partea echipei Radio ProDiaspora. Cu această ocazie, vom lansa și cartea „10 ani de Radio ProDiaspora”, o carte scrisă de toți cei care fac parte din echipă, dar și rânduri venite de la românii de succes din diaspora. Editor al cărții este scriitorul și publicistul George Roca, din Australia”, spune Ecaterina Cîmpean, fondatorul și directorul postului de radio ProDiaspora.

La evenimentul din luna iunie sunt aștepați colaboratori ai postului de radio din România, Olanda, Belgia, Portugalia, Germania, Africa de Sud, Australia, Statele Unite ale Americii și Canada.

Radio ProDiaspora a fost fondat acum zece ani, de către doi oameni intreprinzători, Ecaterina Cîmpean din București şi Robert Landmann din Germania, care au pus bazele unui radio on-line făcut „de, cu şi pentru românii din diaspora”. Şi cum putea să se numească acest post de radio altfel decât „Radio ProDiaspora”? Astfel, Ecaterina şi Robert au fost un fel de „Adam şi Eva” ai acestui post de radio”, spune Adrian Ardelean, colaborator din Montreal (Canada) al Radio ProDiaspora.

De la cei doi membri fondatori iniţiali, astăzi, echipa numără mulți realizatori și colaboratori inimoși răspândiţi pe toate meridianele globului. Cea mai mare parte dintre aceștia sunt jurnaliști (sau foşti jurnaliști), scriitori, profesori, interpreţi de muzică de diverse categorii. Emisiunile săptămânale pe diferite teme, difuzate on-line în format LIVE, sunt realizate neremunerat, iar asta, aşa cum îi place Ecaterinei Cîmpean să spună, „nu pentru că munca lor n-ar avea valoare, ci dimpotrivă, pentru că este nepreţuită!”.

„Dacă în mai 2009, la naşterea sa, Radio ProDiaspora era mai degrabă un „vis”, astăzi el a devenit „Un radio de VIS”, adică „Viaţa, Iubire, Speranţă”, o deviză a echipei noastre”, mai spune Adrian Ardelean.

Începând cu anul 2011, ProDiaspora editează și o revistă, numită „ProLitera”, unde sunt publicate materiale scrise, precum informaţii, eseuri, interviuri, poezie, toate sub conducerea redactorului-şef, scriitorul şi publicistul româno-australian George Roca.

La începutul lunii iunie, cu ocazia întâlnirii şi spectacolului de la Floreşti (Cluj), scriitorul George Roca va lansa și cartea aniversară „10 ani de Radio ProDiaspora”, o prezentare a membrilor – actuali şi foşti –ai echipei radio-ului, precum şi gânduri, comentarii primite de la ascultătorii fideli ai emisiunilor Radio ProDiaspora sau ale unor români de succes din afara țării.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


Lasă un răspuns