Meniu principal

Președintele ICR, Liliana Țuroiu amână Festivalul Filmului European

Anul acesta, Festivalul Filmului European nu a mai început – simbolic – de Ziua Europei. Aflăm că in perioada deținerii de către Romania a președinției Consilului UE, un festival cu o latură consistentă de diplomație culturală, începe in Iunie…

Nu întâmplător, în fiecare an spotul Festivalului era realizat de un regizor român, care devenea ambasadorul onorific al acelei ediții. Din păcate, de doi ani această tradiție a fost abandonată. Mesajul artistului e suplinit, mai nou, de vocea conducătoarei instituției:

“(…) Festivalul nostru a mizat întotdeauna pe varietate, incluziune și dialog, iar pasul pe care îl facem în afara Uniunii Europene, în chiar anul Președinției române a Consiliului Uniunii Europene, este un jalon de normalitate. Colaborarea excelentă cu partenerii și prietenii de peste Prut ne dă speranțe că legăturile între culturile noastre cu rădăcini comune se vor amplifica, în beneficiul ambelor popoare”, afirmă președintele ICR, Liliana Țuroiu.

Mă gândesc la toate eforturile instituționale, inclusiv de Diplomație culturală, pe care statul român le-a făcut ani de-a rândul, la investiția emoțională a artiștilor de pe ambele maluri ale Prutului, pentru a demonstra ceea ce de altfel e oficializat (de lege) prin sărbătorirea în aceeași zi – pe 15 ianuarie – a Zilei Culturii Naționale în ambele țări: că este o singură cultură și un popor care își dorește să fie european!

Dar iată ce dureros e eșecul diplomației culturale, când vezi că adevărul respectiv nu a ajuns nici măcar la primul om chemat să îl răspândească.

Ion Dumitru

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


Lasă un răspuns