Meniu principal

Numai o zi până la alegerile din Israel

Iată că ne apropiem cu pași repezi de data alegerilor, 9 aprilie, zi așteptată cu atâta înfrigurare, îngrijorare sau încredere totală în judecata electoralului israelian.

Fără îndoială că incertitudinea în privința celui care va fi însărcinat de președintele Rivlin să formeze coaliția, continuă.
Aici ar fi cazul să subliniem că nici o campanie electorală n-a fost purtată cu atâta minciună, josnicie, dezinformare la adresa unui prim ministru în funcțiune ca aceasta din urmă.
O adevărată „intifadă” a presei de stânga (adică a întregii mass-media din țară) a fost pornită și capacitată împotriva prim ministrului Netaniahu și a familiei sale.
Soția premierulu, Sara, a fost zugrăvită în culori monstruase, nicăieri și niciodată n-a fost menționat faptul că este licențiată în psihologie, în schimb, am fost asaltați de informații furnizate de oameni de serviciu de la reședința primului ministru în legătură cu ce și cât mănâncă Sara, familia, sau oaspeții din străinătate la reședința premierului.
În toată această atmosferă tendențioasă antiBibi, iată că totuși rezultatele recentelor sondaje sunt cu totul altfel decât cele așteptate cu înfrigurare de cercurile de stânga.
Trebuie menționat că sondajele au fost prezentate la televiziune de specialistul dr. Camil Fux, originar din România, și sunt evident în favoarea primului ministru Netaniahu.
Pe scurt, se pare că bunul simț și judecata normală a oamenilor simpli și obișnuiți – care văd că economia israeliană se află pe culmile succesului, că diplomația israeliană înregistrează în fiecare zi noi realizări, că Israelul se află într-o perioadă ascendentă, datorită desigur și sprijinului necondiționat oferit primului nostru ministru de președintele Donald Trump – este pe cale să învingă.
Dacă alegerile vor avea loc azi, Likudul va avea 29 de mandate, în timp ce noul partid Kahol Lavan (Albastru Alb) sub conducerea lui Benny Gantz numai 28.
Partidul Muncii ar întruni 14 mandate (este cel mai bun și favorabil sondaj pentru Partidul Muncii de la începutul campaniei electorale), lista partidelor arabe cca 12, 13 mandate, noul partid condus de Feiglin, 7 mandate, Meretz, 5 mandate, Kahlon, între 4 și 5 mandate, Shas, 5, 6 mandate, Iahadut Hatora, 6 mandate, iar Israel Beiteinu și partidul condus de Orit Levi sunt în primejdie să nu treacă pragul electoral.
Pe scurt, în actuala conjunctură politică, după calculele specialiștilor partidul Likud, sub conducerea lui Netaniahu, va rămâne la putere, dar îi va fi foarte greu să formeze o coaliție solidă.
Este foarte dificil să conduci o țară ca Israelul bazându-te doar pe o mică majoritate și putând fi în orice moment șantajat cu tot felul de pretenții absurde din partea micilor partide aflate în coaliție.
Pe altă parte, în partidul Kahol Lavan situația stă cu mult mai rău. Acest partid nu formează o entitate omogenă, ci a adunat elemente din dreapta hărții politice și extremitatea de stânga a acestei hărți.
De fapt este vorba de 4 partide, unul condus de askenazi, unul de Iair Lapid, unul de Boghi Iahalon și toate acestea conduse de Gantz.
Prima ciocnire va veni foarte repede și se pare că toată lumea știe acest lucru.
Dealtfel, la sondajul efectuat de Camil Fux, 46 % l-au desemnat pe Netaniahu ca viitor prim ministru și numai 36% pe Beni Gantz.
Convingerea majorității este că viitorul guvern va fi condus de Benjamin Netanyahu, dar cu o mică majoritate, care nu-i va oferi o conducere confortabilă, dar va reprezenta totuși o victorie a dreptei israeliene.

  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
    2
    Shares


Lasă un răspuns