Meniu principal

Iran: „Dacă Israelul se alătură forței internaționale în Golf, vom vedea în această decizie o amenințare directă la securitatea noastră”

În urma știrii conform căreia Israelul se va alătura forței internaționale organizate de Statele Unite pentru a asigura benzile de croazieră în Golful Persic, Iranul a început să răspândească amenințări în toată lumea.

Pentru Iran, este acceptabil să invadeze porturile Yemenului, Siriei și Libanului, care au cerut „ajutorul” iranian, dar când alte forțe (precum Israel) vor să folosească rutele internaționale,
pentru Teheran este „o provocare directă pentru securitatea Iranului”.
Iranul spune astăzi, ca răspuns la posibila aderare a Israelului la coaliția condusă de SUA în Golful Persic, că își va exercita „dreptul” de a face față și unei asemenea amenințări.
Abbas Moussaoui, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, a declarat că numai Statele Unite și Israel ”vor fi responsabile, Iranul rezervându-și dreptul de a face față acestei amenințări și de a se apăra ca parte a politicii sale de descurajare și apărare”.
Moussaoui a calificat prezența forțelor trans-regionale în Golful Persic „sau cum s-or numi”, drept creatoare de „tensiune și criză”, numind-o „o amenințare clară pentru securitatea, suveranitatea și integritatea Iranului”.
Anterior, Ierusalimul și-a anunțat disponibilitatea de a se alătura alianței militare americane pentru a asigura mișcarea civilă în Golful Persic.
Ministrul israelian de externe Katz a declarat, pe 2 august, în cadrul unei reuniuni a Comitetului pentru securitate națională și politică externă a Knessetului, că „Israelul face parte dintr-o alianță militară condusă de SUA împotriva amenințărilor Iranului la adresa securității navigației în Golf”.
Un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, referindu-se la Golful Persic,
l-a numit „teritoriul iranian” și a spus: „Republica Islamică Iran s-a opus formării unor astfel de coaliții și i-a identificat pe membrii lor drept declanșatori de tensiuni și crize viitoare”. 
Tensiunile crescânde dintre Teheran și Washington, cu evenimente precum atacul cisternelor, răsturnarea dronei americane și confiscarea tancurilor, au determinat Statele Unite să instituie o forță navală cu sprijin britanic în Golful Persic. (Anima News)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


Lasă un răspuns