Meniu principal

EXCLUSIV. Prorectorul UBB Ioan Bolovan câștigă procesul împotriva unui politolog care publicase informații false despre el

Judecătoria Cluj-Napoca a admis ieri, 15 iulie a.c., acțiunea prorectorului Universității Babeș-Bolyai, Ioan Bolovan, împotriva lui Hans Heidrich, un obscur politolog din Sighișoara, proprietar al site-ului www.neuerweg.ro, care a publicat două articole defăimătoare la adresa lui Bolovan.

Hans Heidrich din Sighișoara, care se autointitulează pe site-ul său www.neuerweg.ro drept politolog, a publicat în noiembrie 2017 și martie 2018 două articole defăimătoare la adresa prorectorului UBB, Ioan Bolovan.

Primul articol, intitulat „Plagiat şi autoplagiat la Ioan Bolovan, prorector UBB Cluj. Vătămat: Ioan-Aurel Pop, rectorul UBB”, a fost publicat de Hans Heidrich în noiembrie 2017 după ce acesta a aflat că profesorul Ioan Bolovan a sprijinit lansarea cărții mele la Cluj-Napoca, în incinta Bibliotecii Central Universitare Lucian Blaga din Cluj-Napoca (detalii aici). Ulterior, Hans Heidrich a publicat în martie 2018 articolul „Rectorul UBB Cluj, Ioan-Aurel Pop, l-a plagiat pe prorectorul Ioan Bolovan”.

Cele două articole au fost preluate de Asociația Graur – Grupul pentru reformă și alternativă universitară și publicate pe portalul www.plagiate.ro și au adus în mod evident prejudicii de imagine prorectorului UBB, Ioan Bolovan.

Scopul celor două articole a fost acela de a păta imaginea prorectorului UBB, Ioan Bolovan, și a rectorului UBB, Ioan-Aurel Pop.

Articolul în cauză cum apare pe portalul www.neuerweg.ro
Articolul în cauză cum apare pe portalul www.neuerweg.ro

Prorectorul UBB l-a acționat în judecată pe Hans Heidrich, proprietarul site-ului www.neuerweg.ro, precum și Asociația Graur – Grupul pentru reformă și alternativă universitară, cea care deține portalul www.plagiate.ro.

Instanța a admis ieri acțiunea prorectorului UBB, Ioan Bolovan, și l-a obligat pe Hans Heidrich să înlăture de pe site-ul www.neuerweg.ro articolul din data de 24.11.2017 intitulat: Plagiat şi autoplagiat la Ioan Bolovan, prorector UBB Cluj. Vătămat: Ioan-Aurel Pop, precum şi acea parte din articolul din data de 05.03.2018 intitulat: Rectorul UBB Cluj, Ioan-Aurel Pop, l-a plagiat pe prorectorul Ioan Bolovan, în care îl acuză pe reclamantul Ioan Bolovan de preluarea în două opere publicate de către acesta în anul 2015 şi în anul 2017, fără semnale corespunzătoare, mai multe fragmente de text din volumul „Istoria Transilvaniei”.

De asemenea, instanța obligă pârâta Asociaţia G.P.R.A.U. să publice pe site-ul www.plagiate.ro hotărârea pronunțată în prezenta cauză, cu excepția datelor cu caracter personal cuprinse în aceasta, precum şi dezminţirea articolelor „Plagiat şi autoplagiat la Ioan Bolovan, prorector UBB Cluj. Vătămat: Ioan-Aurel Pop, rectorul UBB” şi „Rectorul UBB Cluj, Ioan-Aurel Pop, l-a plagiat pe prorectorul Ioan Bolovan”.

Judecătoria Cluj-Napoca l-a obligat pe Hans Heidrich să plătească suma de 2.500 de lei, cu titlu de daune morale, și suma de 2.660 de lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, către Ioan Bolovan.

De asemenea, instanța a obligat Asociația Graur – Grupul pentru reformă și alternativă universitară să-i plătescă lui Bolovan suma de 2.500 de lei, cu titlu de daune morale, și 2.740 de lei, cu titlu de cheltuieli de judecată.

Sentința Judecătoriei Cluj-Napoca pe scurt (detalii aici): „Admite exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratei A.N.W si a pârâtului D.I. invocată de către pârâţii A.N.W. şi H.H precum si de paratul D.I., prin întâmpinare. Admite in parte cererea de chemare în judecată, astfel cum a fost precizată, formulată de reclamantul B.I., în contradictoriu cu, pârâtul H.H., pârâta Asociaţia G.P.R.A.U. Obligă paratul H.H., să înlăture de pe site-ul www.neuerweg.ro articolul din data de 24.11.2017 intitulat: Plagiat şi autoplagiat la Ioan Bolovan, prorector UBB Cluj. Vătămat: Ioan-Aurel Pop, rectorul UBB, precum şi acea parte din articolul din data de 05.03.2018 intitulat: Rectorul UBB Cluj, Ioan-Aurel Pop, l-a plagiat pe prorectorul Ioan Bolovan, în care îl acuză pe reclamantul Ioan Bolovan de preluarea în două opere publicate de către acesta în anul 2015 şi în anul 2017, fără semnale corespunzătoare, mai multe fragmente de text din volumul „Istoria Transilvaniei˝. Obligă parata Asociaţia G.P.R.A.U. să facă menţiune cu privire la contestarea veridicităţii celor susţinute, pe site-ul www.plagiate.ro, în ceea ce priveşte lucrările „Ispititoarea Transilvanie˝, „Primul Război Mondial şi realităţile demografice din Transilvania˝ şi „Istoria Transilvaniei˝. Obligă paratul H.H., să publice pe site-ul www.neuerweg.ro hotărârea pronunțată în prezenta cauză, cu excepția datelor cu caracter personal cuprinse în aceasta, precum şi dezminţirea articolelor Plagiat şi autoplagiat la Ioan Bolovan, prorector UBB Cluj. Vătămat: Ioan-Aurel Pop, rectorul UBB şi Rectorul UBB Cluj, Ioan-Aurel Pop, l-a plagiat pe prorectorul Ioan Bolovan. Obligă pârâta Asociaţia G.P.R.A.U. să publice pe site-ul www.plagiate.ro hotărârea pronunțată în prezenta cauză, cu excepția datelor cu caracter personal cuprinse în aceasta, precum şi dezminţirea articolelor Plagiat şi autoplagiat la Ioan Bolovan, prorector UBB Cluj. Vătămat: Ioan-Aurel Pop, rectorul UBB şi Rectorul UBB Cluj, Ioan-Aurel Pop, l-a plagiat pe prorectorul Ioan Bolovan. Obligă paratul H.H,, la plata către reclamant a sumei de 2.500 de lei, cu titlu de daune morale. Obligă pârata Asociaţia G.P.R.A.U, la plata către reclamant a sumei de 2.500 de lei, cu titlu de daune morale. Respinge cererea formulata de reclamant in contradictoriu cu paratii asociatia N.W si D.I ca fiind indreptata impotriva unor persoane lipsite de calitate procesuala pasiva. Obligă paratul H.H, la plata către reclamant a sumei de 2.660 de lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Obligă pârâta Asociaţia G.P.R.A.U., la plata către reclamant a sumei de 2.740 de lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se va depune la Judecătoria Cluj-Napoca. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 15.07.2019”. 

Pentru bogata activitatea de înaltă ținută academică și pentru promovarea valorilor tradiționale creștine, prorectorul Universității Babeș-Bolyai, prof. univ. dr. Ioan Bolovan, a primit în ianuarie a.c., din partea Părintelui Mitropolit Andrei – „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, iar președintele Senatului UBB, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, a fost distins cu Crucea Centenar „Mihai Vodă”, potrivit monitorulcj.ro.

FOTO: prof. univ. dr. Ioan Bolovan, prorectorul Universității Babeș-Bolyai, jurnalulromanesc.at

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


Lasă un răspuns