Meniu principal

EXCLUSIV Diaspora, atacată chiar de Institutul „Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni

Secretarul de stat din Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Victor Alexeev și Eugen Popescu, directorul Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi”, sunt artizanii proiectului de HG

O nouă lovitură sub centură pentru românii din diaspora, după umilința cozilor de la vot. Un proiect de hotărâre de guvern vrea să limiteze misiunea Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni doar la comunitățile istorice, lăsând pe dinafară celelalte comunități românești, inclusiv din Israel. 

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a pus recent în dezbatere publică proiectul unui act normativ extrem de controversat. Proiectul de Hotarâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 857/2013 privind organizarea și funcționarea Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni nu numai că încalcă legislația în vigoare, dar riscă să inflameze diaspora, dar și relația cu Israelul.

Potrivit surselor „Cetățeanul”, artizanii acestui proiect sunt actualul director general al institutului, Eugen Popescu – asupra căruia planează suspiciunea că și-ar fi echivalat ilegal diploma de studii universitare, și secretarul de stat din Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Victor Alexeev.

Pentru unii mumă, pentru alții ciumă

Concret, proiectul de HG prevede la art. 2 că „Institutul are ca scop derularea de programe pentru promovarea valorilor culturale româneşti, în rândul etnicilor români din cadrul comunităților istorice româneşti din afara teritoriului României”.

În forma actuală, actul normativ stipulează că „Institutul are ca scop derularea de programe pentru promovarea valorilor culturale românești, în principal în rândul etnicilor români din cadrul comunităților istorice românești din afara teritoriului României”.

Astfel, prin proiectele derulate în conformitate cu misiunea sa, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi”  (IEH) sprijină învăţământul în limba română în afara graniţelor ţării prin promovarea limbii române, a culturii şi a tradiţiilor în rândul tuturor comunităţilor româneşti.

românii de pretutindeni
Românii din diaspora sunt excluși din proiectele IEH

Proiectul de hotărâre încalcă flagrant Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, care prevede la articolul 13 că institutul „concepe proiecte și programe educaționale pentru membrii comunităților românești de pretutindeni”, nu numai pentru comunitățile istorice.

„Acești strategi nu știu că o hotărâre de guvern nu poate să limiteze atribuțiile unei legi. Riscăm să punem institutul în conflict cu diaspora și, mai rău, de a strica relațiile cu Israelul”, au explicat pentru „Cetățeanul” surse avizate din Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi”.

Puteri sporite pentru Eugen Popescu

Totodată, IEH este trecut din subordinea Ministerului Afacerilor Externe, în cea a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

Prin noul act normativ, directorul IEH primește puteri sporite. Astfel, Eugen Popescu va putea face angajări sau concedieri, fără aprobarea ministerului.

În plus, directorul IEH va reprezenta institutul în fața ministerelor, dar și a Guvernului.

„Directorul general conduce aparatul propriu al Institutului, stabilit prin prezenta hotărâre, numeşte şi eliberează din funcţie  personalul acestuia, în condiţiile legii. Directorul general  reprezintă Institutul în raporturile cu Guvernul, cu ministerele şi celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, cu autorităţile administraţiei publice locale, cu alte instituţii publice, cu orice persoane juridice şi fizice, române sau străine, precum şi în justiţie”, se arată în proiect.

Ce invocă inițiatorii proiectului: Principiul… nediscriminării

În expunerea de motive nu se suflă nici măcar un cuvânt despre temeiul renunțării la proiectele care privesc românii din diaspora, mai ales cei din Israel.

Culmea, deși îi discriminează pe românii din diaspora, autorii proiectului de HG invocă tocmai respectarea principiului nediscriminării.

„În vederea implementării acestor măsuri şi pentru asigurarea respectării principiilor eficienţei, economicităţii şi eficacităţii cheltuirii fondurilor publice, a principiului nediscriminării, precum şi a predictibilităţii în raport cu gradul de realizare a obiectivelor asumate la nivelul Guvernului pentru comunităţile de români de pretutindeni, se impune consolidarea cadrului instituţional al IEH”, se arată în expunerea de motive.

Un alt „beneficiu” al modificării HG 857/2013 privind organizarea și funcționarea Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” invocat de inițiatori ar fi „evaluarea obiectivă” a activității conducerii IEH.

„Actul normativ, în forma actuală, nu asigură pârghiile legale necesare prin care ministrul pentru românii de pretutindeni să poată realiza o evaluare obiectivă a conducerii acestuia, care să justifice în concret menţinerea în funcţie a directorului general şi a directorului general adjunct ai IEH”, se mai arată în expunerea de motive.

Obiectivele Institutului  „Eudoxiu Hurmuzachi”  pentru românii de pretutindeni

*  Pregătire Preuniversitară pentru românii din proximitate şi emigraţie

*  Cercetare

* Perfecţionarea Cadrelor Didactice, care predau discipline specifice valorilor etno-culturale şi spirituale –româneşti şi Schimburi de Experienţă;

* Tabere de vară pentru elevi/cursanţi şi cadre didactice de origine română din proximitate şi emigraţie;

* Acţiuni culturale, artistice, ştiinţifice, educaţionale, documentare, cu preponderenţă pentru tinerii români din comunităţile aflate în vecinătatea României, în colaborare cu alte instituţii de specialitate, menite să întărească şi să dezvolte sentimentul de apartenenţă la valorile spirituale româneşti.

Alchimistul de la Hurmuzachi

Directorul general al Institutului  „Eudoxiu Hurmuzachi”, Eugen Popescu, se află în centrul unui scandal uriaș, legat de modul în care și-a dobândit diploma universitară.

Concret, Eugen Popescu a echivalat o diplomă din 1995 de la o școală de formare profesională din Canada (Collège des médecines douces du Québec) într-o diplomă de studii universitare de lungă durată la Universitatea de stat din Oradea, eliberată în iulie 2000. Urmare a dezvăluirii acestor fapte, lui Eugen Popescu i se spune, chiar și pe holurile instituției pe care o conduce, „alchimistul de la Hurmuzachi”.

Înalți funcționarii din două ministere ale guvernării Dăncilă pun umărul la menținerea în funcție a directorului Institutului Eudoxiu Hurmuzachi, din subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

 Andrei Sidorov -30 mai 2019

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


Lasă un răspuns