Meniu principal

EFECTELE MAJORĂRII SALARIILOR – Muncitorii români care lucrează în construcţii în Europa se întorc în țară

Datorită majorării salariilor din construcţii muncitorii români de pe şantierele din Europa se întorc acasă.

  • Această măsură îi determină pe tot mai mulți români să părăsească ţările în care au stat departe de familii și să vină să lucreze la noi în țară.

Firmele deja angajează tot mai mulţi conaţionali veniţi din ţări precum Germania, Spania sau Marea Britanie.

În ultimii ani, pentru sute de mii de muncitori români plecaţi în străinătate, ţara noastră a devenit doar o destinaţie de vacanţă. Observăm cum în fiecare an, oamenii se întorc în România pentru a petrece câteva zile cu familia.

Urmăriți în continuare un reportaj al Observatorului de la Antena1 care a obţinut mărturiile multora dintre ei, după ani de zile petrecuţi departe de casă.

  • Exemple de români care s-au întors acasă:

Daniel a primit un ofertă de lucru de la o firmă de construcţii de lângă Bucureşti. În Germania, avea un salariu de două mii de euro lunar. Acum, câştigă peste trei mii de lei şi un bonus cu o valoare inestimabilă: timp petrecut cu familia.Iar Daniel nu este singurul care a rămas în ţară. Vara aceasta, mulţi români s-au întors definitiv acasă. Odată cu majorarea salariului minim la trei mii de lei brut de la începutul anului, Vestul Europei nu mai reprezintă o ofertă atrăgătoare pentru un câştig mai mare. Acolo, o mare parte din salariu cheltuiau doar pe chirie.Conform aceleiași surse, în România, în jur de 300 de mii de muncitori lucrează în construcţii. Ar mai fi nevoie de încă 100 de mii. Pe lângă majorarea salariului minim, angajaţii sunt scutiţi şi de impozitul pe venit şi de contribuţia de asigurări sociale de sănătate. Specialiştii din domeniu spun că acest lucru a dus la scăderea fenomenului de muncă la gri care, în 2018, ajunsese la 60% din piaţă.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


Lasă un răspuns