Meniu principal

Dr. Carol Iancu: „Prin programul „România Iudaica“ vrem să sensibilizăm Occidentul față de patrimoniul evreiesc din România!“ / Interviu realizat de Mircea MERTICARIU

Corespondentul Anima News, ziaristul Mircea Merticariu, transmite: Carol Iancu (73 de ani), profesor de istorie contemporană la Universitatea Paul Valéry Montpellier 3, director al „Centrului de studii și cercetări evreiești” din Montpellier dar și președinte al Asociației pentru înțelegere iudeo-creștină în Franța a avut amabilitatea să ne ofere un interviu despre programul „România Iudaică“.

Mircea Merticariu

Din 2016, Carol Iancu este membru de onoare al Academiei Române, cel mai important for științific și cultural al României. Zilele acestea, însoțit de peste 20 de profesori, medici și avocați din Franța vizitează principalele locuri în care au existat comunități evreiești importante, de pe urma cărora au rămas zeci de sinagogi, cimitire dar și imobile de o arhitectură aparte, incluse în patrimoniul național.

Profesor dr. Carol Iancu: „Noi am venit la Bacău cu un grup de francezi, într-o excursie numită Romania Judaica. Am dorit ca acest grup să poată descoperi patrimoniul evreiesc din România. Vom vizita o serie întreagă de localități, sinagogi, cimitire și alte lucruri importante. În această adevărată rută a patrimoniului evreiesc european Bacăul are un loc deosebit. În Bacău s-a născut fostul șef rabin al României, Alexandru Șafran. Datorită profesorului Gabriel Stan și a altor persoane, noi avem acum o școală care se numește Alexandru Șafran și un bulevard cu acest nume. Avem aici, la Comunitate, un muzeu, îi mulțumim domnului Brif, care ne-a primit astăzi aici. Bacăul este un oraș important din punctul de vedere al istoriei României și al istoriei evreilor.
Iată de ce, în această vizită „Romania Judaica“, printre alte localități, Bacăul are un loc important. Nu pot uita sprijinul domnului profesor Gabriel Stan, care de ani de zile face un lucru excepțional în domeniul, pedagogic, învățământului, despre istoria evreilor, despre Soah, care aduce la lumină o serie de documente inedite, privind evreii băcăuani care în urmă cu 100 de ani au murit pentru reunificarea României, care sunt eroi, care se află aici. Am aflat acum cu plăcere, că unul din ei va fi eternizat prin numele unei străzi. Iată, pe scurt, legătura personală, cu domnul Gabriel Stan și municipalitatea băcăuană, care intervin pentru a menține vie memoria poporului evreu la Bacău“
.

Profesor dr. Carol Iancu impreuna cu profesorul si consilierul Gabriel Stan, care sprijina constant de peste 15 ani proiectele Federatiei si Hainrich Brif, actualul presedinte al Comunității Evreilor din Bacău

Mircea Merticariu: Ați dedicat o bună parte din activitatea dumneavoastră istoriei evreilor din România…

Profesor dr. Carol Iancu: Am scris mai multe cărți privind istoria evreilor români, de la excludere la emancipare, între cele două Războaie Mondiale și ultima carte, care privește perioada introducerii regimului comunist totalitar, anii 1944-1948. În același timp, ultima mea carte a apărut în a doua ediție: miturile fondatoare ale antisemitismului în care dezvoltă ideea că anumite mituri nu au murit. Ele se reciclează de la o epocă la alta, de la o civilizație la alta. Acest volum a apărut recent în limba română. (n.r.). ”Miturile fondatoare ale antisemitismului din antichitate până în zilele noastre“.

Mircea Merticariu: Ne puteți spune dacă acest proiect, România Judaica, ar putea conduce la refacerea patrimoniului, în sensul de a fi reabilitate cimitirele, sinagogile, care sunt în stare de părăsire.

Profesor dr. Carol Iancu: În primul rând trebuie să felicităm președintele Federației Comunităților Evreiști din România, Aurel Vainer, care a făcut lucruri excepționale. Sunt 86 de sinagogi din România. 35 dintre ele au fost deja restaurate. Printre care și sinagoga din orașul meu natal, care va fi inaugurată pe 13 iunie. Sinagoga frumoasă din Hârlău este deja restaurată și va fi reinagurată cu personalități care vor veni de la București și din întreaga regiune. Asta arată grija Federației de a menține vie memoria evreilor și de a restaura ceea ce se poate. 
Grație acestor excursii, o serie întreaga de personalități. În grupul nostru sunt avocați, medici, sunt oameni care înțeleg ce înseamnă patrimoniul. Noi vom sensibiliza opinia publică în Occident pentru a ajuta comunitatea din România, pentru a restaura anumite cimitire și sinagogi, în măsura posibilităților, măcar, cel puțin să putem explica că cel puțin chiar dacă majoritatea evreilor nu mai sunt în România, iudaismul este prezent
.

Mircea Merticariu: În Bacău avem Sinagoga Cerealiștilor, un adevărat monument de arhitectură, pictura este în stare bună dar clădirea se află în părăsire și se degradează treptat. Există vreun proiect pentru renovarea și includerea în circuitul turistic a acestei sinagogi.

Profesor dr. Carol Iancu: Când mă voi întâlni cu domnul președinte, dr. Aurel Vainer, îi voi explica acest lucru. Fără îndoială, sunt multe sinagogi care merită să fie restaurate și cred că și această sinagogă va putea fi reabilitată prin grija FCER și a Societății Caritas.

Mircea Merticariu: Care este traseul călătoriei dumneavoastră și a delegației franceze în proiectul de promovare a istoriei evreilor din România?

Profesor dr. Carol Iancu: De la București am mers la Galați, unde iar am avut o comunitate importantă. Apoi, de la Bacău, la Târgu Neamț, unde este sinagoga de lemn, mergem apoi la Roman, unde îi vom aduce un omagiu Vioricăi Agarici, care a primit titlul de „Dreaptă între Popoare“, de aici vom pleca efectiv la Iași, de aici, la Hârlăul meu natal, trecând prin Podul Iloaiei, vom fi la Botoșani, Bistrița, Brașov și la final Târgu Mureș. Iată localitățile în care vom merge în acestă săptămână.

Interviu și fotografii: Mircea Merticariu / Anima News

Fotografiile sunt realizate în Sinagoga mică din Bacău

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


Lasă un răspuns