Meniu principal

Dodon enumeră „pericolele pentru durabilitatea coaliției PSRM-ACUM”

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, „liderul informal” al PSRM, susține că va face tot ce este posibil pentru a menține coaliția formată de socialiști și blocul politic ACUM cât mai mult timp. Potrivit șefului statului, dacă aceasta va dura 3-4 ani, „avem șansa să consolidăm societatea noastră” și „vom ajunge la etapa când nu va mai conta orientarea geopolitică și ideologică”.

„Eu cred că sunt trei pericole mari pentru durabilitatea acestei coaliții: sabotajul și boicotul din partea celor care au condus până acum; situația social-economică bugetară (unele probleme create de către fosta guvernare, legi populiste care creează probleme pentru buget) și conviețuirea politică a acestor două componente”, a declarat Dodon în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la postul de televiziune N4.

El afirmă că pentru „riscurile ce țin de mesajele, doctrinele și programele partinice contradictorii” a fost găsită o soluție.

„Noi trebuie să pregătim urgent o matrice, un program de acțiuni, pe care să îl promovăm în următoarea perioadă. Trebuie să avem un angajament că nu atragem deputați din alte fracțiuni și nu votăm cu ei inițiativele lor. Ele trebuie să fie votate în cadrul coaliției. Eu nu voi accepta ca în fracțiunea PSRM să treacă deputați de la PDM, Partidul „Șor” sau independenți, care sunt tot de la PDM”, a precizat președintele țării, menționând că deputații din majoritatea parlamentară ar putea fi provocați intenționat să voteze anumite proiecte de legi.

La fel, șeful statului consideră că o probă pentru actuala coaliție ar fi și alegerile locale, care se vor desfășura la 20 octombrie, iar atât PSRM, cât și blocul politic ACUM va înainta candidați.

„În raioane nu cred că vom avea mari probleme, pentru că se cunoaște foarte bine unde este electoratul de stânga și cel de dreapta. Un subiect sensibil este Chișinăul. Aici trebuie să avem o înțelegere din start. Vom avea candidatul nostru și ei îl vor avea pe al lor. Trebuie să meargă fiecare doar cu mesaje tehnice, profesioniste. Noi trebuie să ne înțelegem să propunem doar soluții pentru problemele din Chișinău, fără dezbateri care să aducă fisuri la coaliția de guvernare”, a adăugat Igor Dodon.

Cel mai probabil, candidații pentru fotoliul de primar al capitalei vor fi socialistul Ion Ceban și Andrei Năstase, copreședintele ACUM. Cei doi au fost rivali și la alegerile locale anticipate din 20 mai 2018, când învingător a ieșit Năstase, dar scrutinul nu a fost validat.

La 8 iunie curent, ACUM și PSRM au semnat o înțelegere politică temporară și au creat o majoritate parlamentară, votând-o ca speaker pe Zinaida Greceanîi și învestind Guvernul condus de Maia Sandu.

În urma alegerilor parlamentare din 24 februarie, 35 de mandate le-au revenit socialiștilor, 30 – democraților, „ACUM” are 26 de deputați, Partidul „Șor” – 7, iar trei deputați sunt independenți.

Sursă foto: Igor Dodon/Facebook

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


Lasă un răspuns