Meniu principal

Ziua lui Mihai Eminescu – Ziua Culturii Naționale

Suflet neliniștit și generos, mereu în căutarea frumosului, adevărului și binelui, cultura definește, înainte de toate, puterea unui popor de a sta deasupra vremurilor, înțelegându-le cât mai bine. Istoria ne-a învățat că doar culturile mari au supraviețuit cumplitelor încercări ale timpului.

Mihai Eminescu vedea în cultură educația minții și această simbioză între educație și cultură dă adevărata măsură a viziunii sale asupra viitorului României.

Din fericire, suntem cetățenii unui oraș al școlilor de calitate și o capitală a culturii, deci noi, ieșenii, putem privi cu încredere în viitor!

În vreme ce în alte părți ale României dispar casele și revistele de cultură, se închid bibliotecile și cad în paragină muzeele, în Iași viața culturală este mai vie ca oricând. E șansa noastră de a fi mereu înaintea vremurilor! 

Cultura ne va uni întotdeauna, fiindcă ne oferă de mii de ani valori, modele, eroi și povești nepieritoare. Cultura este o opera colectivă, la care participă toate generațiile, dincolo de spațiu și timp.

La ceas aniversar, de Ziua Culturii Naționale, reiau întrebarea – manifest a lui Mihai Eminescu: „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie?” Și v-o adresez și domniilor voastre, dar și mie!

Ce doresc eu României? O clasă politică responsabilă, patriotică, atât de necesară țării la fel de mult astăzi ca și ieri – nu degeaba jurnalistul Mihai Eminescu denunța veleitarismul politicienilor din vremea sa; un proiect  de țară, întemeiat pe ceea ce ne este propriu, dar și pe deschidere maximă către diversitate și universalitate; cât mai mulți oameni de cultură, personalități autentice, modele pentru generațiile de azi și de mâine!

La final, un îndemn: să nu ne aducem aminte de Mihai Eminescu doar de două ori pe an, pe 15 ianuarie și pe 15 iunie, ci să-l avem mereu în minte și în inimă pe omul deplin al culturii românești, care s-a identificat total cu sufletul țării sale.

Privind spre marele poet, să ne gândim zi de zi la ce putem oferi României! Și să-l lăsăm pe Mihai Eminescu să ne judece dacă am făcut tot ce puteam face pentru țară!

Sursa FB

Bildvorschau
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


Lasă un răspuns