Ultima zi a vizitei de lucru a delegației MRP în Spania

APDA, 17 aprilie 2018 – În cadrul vizitei efectuate în Regatul Spaniei în perioada 13-16 aprilie, ministrul Natalia-Elena Intotero a participat azi, 15 aprilie, la hirotonirea Arhimandritului Teofil Roman întru arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei. Slujba a avut loc la Catedrala Ortodoxă Românească din Madrid.

„Peste 500 de români au participat la hirotonirea Arhimandritului Teofil, mulți îmbrăcați în port popular. A fost un moment cu totul aparte care mi-a oferit ocazia să interacționez cu foarte mulți români. Oameni buni, integrați și care, iată, vor avea de astăzi un sprijin în plus, cu totul special, prin prezența Preasfințitului Teofil”, a precizat ministrul MRP.

După eveniment, ministrul Natalia-Elena Intotero a avut o întâlnire cu mediul asociativ românesc din capitala Spaniei.

„Relația cu mediul asociativ este foarte importantă. Îmi doresc să consolidez această relație, astfel încât membrii comunității să reprezinte portavocea noastră în comunitățile de români. Înființarea de noi asociații, alături de consolidarea și susținerea celor existente, precum și federalizarea acestora, ne vor face, consider eu, mai puternici și mai vocali în statele de reședință și trebuie să urmărim îndeplinirea acestor obiective. Mă bucură faptul că multe asociaţii româneşti au o colaborare strânsă nu numai cu autorităţile spaniole locale sau regionale, ci şi cu alte asociaţii din localităţile sau zonele unde îşi desfăşoară activitatea.

Acesta este încă un aspect care denotă buna integrare socială şi relaţiile de prietenie şi bună vecinătate pe care rezidenţii români le au cu membrii comunităţii spaniole şi cu celelalte comunităţi de străini rezidenţi în Spania. Românii care trăiesc în străinătate sunt oameni apreciați, care s-au integrat armonios în comunitățile din țările de reședință. Avem oameni deosebit de valoroși care fac cinste României și declară cu demnitate faptul că sunt români. Cu sprijinul nostru, al Ambasadei și prin implicarea voastră vom contribui cu adevărat la realizarea proiectelor asumate de asociații. Ne propunem să fim mai aproape de români și să le oferim, oriunde s-ar afla, o parte de România”, le-a explicat ministrul Intotero reprezentanților asociațiilor prezenți la întâlnire.