Statuia Fecioarei Maria din Bazilica del Pilar din Zaragoza, îmbrăcată în straie românești, cu ocazia Centenarului

APDA, 10 mai 2018 – Statuia ce o reprezintă pe Fecioara Maria din Basilica del Pilar (Virgen del Pilar) din Zaragoza a fost îmbrăcată în straie românești cu ocazia Centenarului, într-un eveniment emoționant.

Evenimentul a avut loc sâmbătă, 5 mai, în cadrul Basilicii del Pilar, simbolul orașului Zaragoza. S-a ținut o slujbă de pomenire a tuturor eroilor căzuți în luptele pentru reîntregirea României și de asemenea o rugăciune pentru toți românii din Diaspora.

Slujba a fost ținută de preotul paroh al Bisericii Catolice Românești din Zaragoza, Gabriel Ovidiu Bejenaru în capela Sfântul Anton, din cadrul Basilicii Pilar. Evenimentul este unic în istorie.

În Zaragoza, conform datelor Institutului Național de Statistică, sunt înregistrați 34.213 de români, scrie Gazeta de Spania. Cifra este de peste cinci ori mai mare decât cea a celui de-al doilea grup, cel al marocanilor (6565). Între aceștia se află și o importantă comunitate catolică, ce sunt păstoriți de părintele Gabriel Ovidiu Bejenaru.

Pentru a marca momentul solemn de 100 de ani de la Marea Unire din anul 1918, comunitatea catolică română din Zaragoza a obţinut onoarea de a celebra o sfântă Liturghie pentru toţi eroii răposaţi ai neamului român.

La eveniment au fost prezenţi mulţi români catolici, dar şi ortodocşi, precum și consulul român la Zaragoza, domnul Alexandru Ioan Steriu.

Potrivit paginii Diecezei de Iași, care a publicat și fotografii, în timpul celebrării părintele Ovidiu a subliniat rolul pe care Sfânta Fecioară îl are asupra creştinului dar mai ales asupra migrantului care se va simţi mereu acasă atunci când se va apropia de Maica Domnului. Totodată a amintit faptul că acum 19 ani sfântul papă Ioan Paul al II-lea, de fericită amintire, vizita România, “grădina Maicii Domnului”, cum îi plăcea papei să o numească şi că nu trebuie să ne fie ruşine că am părăsit această “grădină”, pentru că unde se afla Maica Domnului, acolo sunt şi copiii ei.