Meniu principal

Soarta celor trei școli românești din orașul Cernăuți va fi decisă la mijlocul lunii august

Comitetul executiv al consiliului local Cernăuți se va întruni la mijlocul lunii august a.c. pentru a decide care va fi soarta școlilor cu predare în limba română din capitala Bucovinei istorice. Ședința a fost amânată de mai multe ori, iar directorii de școli nu cunosc care va fi viitorul acestor școli în absența unei decizii concrete – informează Agenția BucPress, citând declarația șefului Departamentului de Învățământ al Primăriei orașului Cernăuți, Serhii Martiniuk.

„Avem în orașul Cernăuți școli cu clase foarte mici. Este vorba de școlile cu predare în limba română: nr. 10, 13 și 17. De exemplu, în școala nr. 17 din Cernăuți (zona Roșa Stâncă – n.red.) avem o clasă cu 7 copii, iar numărul mediu de copii în clasă este de 10, în școala nr. 13 (Horecea Urbană – n.red.) – 18 elevi. Sunt școli foarte mici și ele necesită să fie optimizate”, a declarat Serhii Martiniuk într-un interviu pentru „Molodîi Bukovineț”.

El a mai adăugat că directorii acestor școli au fost îndemnați să informeze părinții despre posibilitatea transferării copiilor la o altă instituție de învățământ dacă numărul de elevi va fi la fel de mic. Directorii nu pot invita copiii la școală până când nu va fi adoptată rețeaua de școli finanțate de comitetul executiv.

Reamintim că  școlile cu predare în limba română nr. 10 și 17 din suburbia Roșa și nr. 13 din Horecea Urbană a orașului Cernăuți trec prin grele încercări. Comitetul executiv al consiliului local Cernăuți propune să lichideze unele clase aparte din aceste școli, care aparțin minorității românești din capitala Bucovinei, în legătură cu necompletarea acestora cu un număr suficient de elevi.

Experții acestei comisii, în special șeful Departamentului Financiar al primăriei Cernăuți, Livia Bambuleak, insistă să fie lichidate o serie de clase cu predare în limba română. Ei argumentează că numărul elevilor într-o singură clasă este mai mic de 27 de copii. Este o decizie doar a primăriei, însă aceasta a trezit un val de nemulțumire în rândul populației românești din Cernăuți, care a avut la 19 iulie unele întâlniri cu reprezentanții primăriei.

La școala nr. 10 din Cernăuți, una dintre cele mai vechi din oraș, cu o istorie de peste 200 de ani, autoritățile locale vor să lichideze clasele superioarele. Celelalte două școli cu predare în limba română, dacă se vor supune acestor inițiative, riscă să se transforme în școli primare. În acest mod, învățământul în limba română din orașul Cernăuți va urma calea dispariției. În pofida solicitării directorilor, părinților elevilor și chiar a conducerii Secției de învățământ a orașului, comitetul executiv și departamentul financiar al primăriei orașului Cernăuți continuă să se conducă după limbajul rece al cifrelor, ignorând opiniile oamenilor, care sunt dispuși cu orice preț să apere aceste școli istorice din vechea urbe bucovineană.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu        

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


Lasă un răspuns