Meniu principal

Secretarul de stat Lilla Debelka, la Satu Mare: Românii din străinătate, o prioritate strategică în programul de guvernare

În satu Mare a avut loc cea de-a doua ediție a Campaniei Naționale „Informare acasă! Siguranță în lume!”, lansată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) . Aici s-au reunit elevi și profesori pentru a discuta despre modalitățile de creștere a gradului de informare a românilor cu privire la riscurile la care se pot expune odată cu decizia de a căuta un loc de muncă, un program de studiu sau alte oportunități în afara granițelor României.

La eveniment au fost prezenți secretarul de stat din cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Lilla Debelka, deputatul PSD de Satu Mare Ioana Bran, prefectul județului Satu Mare, Darius Filip, consilierii municipali PSD Ciprian Crăciun, Mariana Sălăgean și Manuela Rogoz, dar și reprezentanții instituțiilor județene implicate. 

Prin această inițiativă, MRP urmărește ca tot mai mulți români să își cunoască drepturile și responsabilitățile pe care le au ca cetățeni europeni și să știe, totodată, cum să acționeze când drepturile le sunt încălcate atunci când se află peste hotare ca turiști, la studii sau în calitate de angajați.

Românii din afara granițelor, o prioritate strategică în Programul de Guvernare

În discursul său, Lilla Debelka, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, a subliniat faptul că românii aflați în afara granițelor reprezintă o prioritate strategică în Programul de Guvernare, iar scopul campaniei de informare este acela de a crește gradul de conștientizare, astfel încât să știe la ce riscuri se expun și să cunoască, totodată, elementele importante din legislația statelor unde aleg să se stabilească.

“Potrivit datelor statistice ale Stragetiei Naționale pentru Românii de Pretutindeni, aproximativ 10 milioane de români de află în străinătate, fie că muncesc, studiază sau locuiesc în diferite state de destinație, iar un grad scăzut de informare asupra drepturilor și obligațiilor pe care le au poate conduce la o creștere a expunerii acestora la fenomenul exploatării prin muncă și a traficului de persoane. De ce această informare? Considerăm că o lipsă a informării îi pune adesea pe români în situații dificile în statele-gazdă, iar demersul nostru este de a crește gradul de conștientizare al oamenilor, astfel încât să știe la ce riscuri se expun și să cunoască, totodată, elementele importante din legislația statelor unde aleg să se stabilească, temporar sau definitiv”, a declarat Lilla Debelka, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

Secretarul de stat a mai adăugat că, prin intermediul acestei campanii, se dorește susținerea românilor în  procesul de integrare în țările unde aceștia aleg să trăiască, dar și sprijinirea celor care decid să revină în România.  

“Scopul campaniei este de a preveni și combate factorii de risc la care se expun românii care aleg să plece peste hotare și, totodată, de a susține procesul de integrare a românilor în țările unde aceștia trăiesc, studiază sau muncesc, precum și a reinserției și reintegrării sociale, odată cu decizia de a reveni în România. Românii aflați în afara granițelor reprezintă o prioritate strategică în Programul de Guvernare, motiv pentru care am planificat împreună cu partenerii noștri instituționali această campanie”, a mai declarat Lilla Debelka.

Deputatul Ioana Bran: Informația ne face liberi!

Pe de altă parte, deputatul PSD de Satu Mare, Ioana Bran, a punctat importanța informării corecte a cetățenilor, subliniind că “informația ne face liberi”.

“Pentru unii, informația înseamnă putere, pentru alții – este materia primă a comunicării. Dar eu cred că cea mai potrivită definiție este cea care spune că informația ne face liberi. Liberi să alegem în deplină cunoștință de cauză ce vrem să facem.  (…) Un om informat este un om mai puțin expus riscurilor, își cunoaște drepturile, află regulile din țările de destinație.

Ca să vă dau un exemplu aparent simplu din zona riscurilor, mă voi referi postările inofensive de pe Facebook sau Instagram atunci când suntem în vacanță. Acestea pot fi sursă de „inspirație” pentru răufăcători care ne pot „vizita” locuințele știind că nu e nimeni acasă. Alte exemple în care lipsa de informare este factor de risc se referă la traficul de persoane și la exploatarea prin muncă”, a declarat deputatul Ioana Bran.

Campania se va derula în toată țara

Campania „Informare acasă! Siguranță în lume!” se va derula în toate cele 41 de județe ale țării și Municipiul București, în două etape, prima în aprilie-mai, urmând ca cea de a doua să aibă loc în perioada august-septembrie 2019.

 Grupul țintă al inițiativei îl reprezintă, în prima etapă elevii, studenții, profesorii și directorii de școli și în a doua etapă, persoanele adulte interesate de acțiuni lucrative pe teritoriul altor state.

Instituțiile partenere ale Ministerului pentru Românii de Pretutindeni în desfășurarea campaniei menționate sunt: Ministerul Educației Naționale, Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Justiției, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ministerul Tineretului și Sportului, Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopții și Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane.

  • 11
  •  
  •  
  •  
  •  
    11
    Shares


Lasă un răspuns