Meniu principal

Scrisoare deschisă către diaspora de la Ramona Ioana – candidat la Presedentia României

“​Dragi români,

​Vă scriu de acasă. Pentru că, oriunde v-ați afla, România este acasă. Acesta nu este doar locul de unde ați plecat, ci locul unde vă întoarceți, aceasta vă este țara și voi rămâneți frații noștri români.
​Am trăit printre străini și știu că nu este ușor. Știu cât de prețioasă e fiecare veste de acasă, cât de tare apasă dorul, dar, mai ales, știu câte greutăți și neliniști sunteți obligați să îndurați. Știu cum e să tresari auzind pe cineva vorbind românește. Și mai ales știu că acolo, undeva, licărește speranța că veți reveni.
​Ați plecat pentru că aici vă era greu, iar acolo aveți de înfruntat alte greutăți, de altă natură. Pentru mulți dintre voi, fiecare bănuț trimis acasă poartă cu el multă trudă, sacrificii imense, și multe nopți nedormite. Dar o faceți, pentru ca alor voștri să le fie puțin mai bine, pentru ca ei să nu fie nevoiți să treacă prin ceea ce treceți voi. Pentru că vă pasă. Văd asta când vă aud vorbind despre acasă, văd asta când străbateți sute de kilometri, iar apoi așteptați ore lungi pentru a putea vota, sperând că votul vostru va schimba ceva, va grăbi momentul când veți putea reveni acasă.
​În drumurile mele prin țară stau de vorbă cu părinții voștri, cu fiii și fiicele voastre. Și atât de des, cu lacrimi în ochi, mi se spune: aduceți-mi copiii acasă! Sau „aduceți-o pe mama acasă”! Aceasta va deveni una dintre marile priorități ale mandatului meu de președinte. Să vă aduc acasă, la părinții, soții, copiii voștri.
​Împreună va trebui să transformăm România, să facem din ea țara în care românii vin, nu din care pleacă. Și putem face asta. Trebuie doar să ne regăsim dorința, forța, determinarea de a face lucrurile care trebuie făcute.
​Indiferent de profesie, indiferent de vârstă sau de religie, cred cu tărie că niciun român nu trebuie și nu merită să își vadă copilul doar de câteva ori pe an. Nicio mamă nu trebuie să își aștepte copiii îndurerată. De ce românii nu sunt sprijiniți să aibă un loc de muncă aici, în țara lor? De ce sunt nevoiți, obligați sau chiar păcăliți, uneori, să dea altora tot ce au ei mai bun?
​Dragii mei, președintele este echilibrul între Guvern, indiferent de culoarea sa politică, și opoziție. Președintele are obligația să vă asculte, să vă apere și să vă reprezinte permanent! Președintele este un echilibru între politica și societatea civilă, a cărei voce trebuie luată în seamă.
​Vă scriu, astăzi, nu pentru a vă cere votul, ci pentru a vă promite că România va deveni locul unde veți dori să vă întoarceți. România va fi Acasă.
​Avem multe de făcut și este nevoie de voi. Vreau să ne apucăm de treabă! Scrieți-mi, trimiteți-mi mesajele voastre! Este vremea să decidem lucrurile care pot face România așa cum ne-o dorim. Apoi, vom face ceea ce e de făcut. Împreună!
​Dacă și voi considerați oportun, vă propun ca grupurile sau reprezentanții comunităților să organizeze o întâlnire, pentru a ne cunoaște.

Astfel, vă asigur de toată considerația mea și aștept să lucrăm împreună.

Ramona Ioana

​Contact: cabinet@ramonapresedinte.ro”