Români atacați în Spania, Ministerul Diasporei trimite o echipă de intervenție

APDA, 12 ianuarie 2018 – O delegație a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP) se deplasează de urgență în Sevillia, pentru a fi aproape de comunitatea numeroasă de români din teritoriu, având în vedere complexitatea cazului incidentului petrecut în localitatea Pedrera, din Spania, impactul acestuia și efectele asupra situației cetățenilor români.

În vederea prevenirii escaladării cazului delegația MRP va avea întrevederi cu autoritățile locale spaniole pentru a analiza și monitoriza îndeaproape contextul și evoluțiile acestuia, precum și întâliniri cu membrii comunității românești.

La Pedrera s-au petrecut incidente grave în ultimele zile. În mica localitate din Andaluzia, spaniolii rezidenți au ieșit în stradă contra românilor și au răsturnat 9 mașini ale acestora. Incidentul care a aprins scânteia a fost o altercație în trafic. Sâmbătă 6 ianuarie,  trei români au bătut un spaniol, în urma unui accident auto. Ignacio Pérez se afla în mașină împreună cu soția sa, când a fost depășit neregulamentar pe dreapta de mașina românilor, urmarea fiind o ciocnire, ambele vehicule rezultând cu daune minore.

Cei trei români au coborât, l-au bătut pe spaniol și au bruscat-o pe soția acestuia. Cei trei români au fost arestați de Garda Civilă, fiind acuzați de vătămare corporală. Amicii spaniolului bătut au ieșit în stradă, apoi s-au alăturat sute de spanioli, protstând contra romțnilor. În total 9 mașini aparținând unor români au fost răsturnate. Populația a cerut, timp de mai multe zile, alungarea românilor din localitate. Locuitorii îi acuză pe români că au comis numeroase jafuri și sunt foarte violenți.

Românii se plâng că acum nu mai pot să iasă din case, temându-se că vor fi agresați de vecini. Mulți au plecat din localitate, de teamă.