Meniu principal

Peste 8000 de evrei români, victime ale Holocaustului românesc, care trăiesc în Israel, vor fi despăgubiți de guvernul german

Guvernul german a aprobat recunoașterea a aproximativ 8.000 de evrei români care trăiesc în Israel ca supraviețuitori ai Holocaustului, o decizie care le permite să primească o indemnizație lunară și o compensație retroactivă.

Inițiată de Ministrul Egalităţii Sociale din Israel, Gila Gamliel, prin această decizie cei recunoscuți ca supraviețuitori ai Holocaustului vor primi o compensație retroactivă pe o perioadă de douăzeci de ani și o pensie lunară.
Aproximativ 8.000 de supraviețuitori ai Holocaustului român și care trăiesc în Israel, vor fi oficial recunoscuți de guvernul german, ceea ce va permite Berlinului să le plătească o pensie lunară de 100 până la 200 de euro (între 113 și 225 dolari).
De asemenea, guvernul german va efectua plăți retroactive, acoperind ultimii 20 de ani, astfel încât fiecare supraviețuitor să primească o sumă totală de 96.000 până la 192.000 de dolari (27.000 – 54.300 $), pe lângă pensia pe care o vor primi. 
Ca urmare, Berlinul urmează să plătească supraviețuitorilor aproximativ 1,5 miliarde de șekeli (420 milioane dolari) drept compensații.
Supraviețuitorii în cauză sunt evrei care au trăit în 20 de orașe din România, inclusiv Botoșani, Galați și Iași, și care au fost afectați direct sau indirect de colaborarea dictatorului român Ion Antonescu cu regimul nazist sau direct de naziștii după înlăturarea lui Antonescu.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


Lasă un răspuns