Meniu principal

Operațiune la Viena! Doi ofițeri sub acoperire din R. Moldova au cumpărat substanță radioactivă cu 3 milioane de euro

Trei membri a unei grupări criminale transnaționale, specializată în contrabandă cu substanțe radioactive și toxice, au fost reținuți în Austria. În urma operațiunii, au fost ridicate 860 grame de substanță, presupus Uraniu, în valoare de trei milioane de euro.

Cei trei au fost reținuți în flagrant pe 25 noiembrie, în timp ce încercau să vândă la doi investigatori sub acoperire din R. Moldova un container militar cu substanță radioactivă,  presupusă în prealabil a fi uraniu îmbogățit. Costul tranzacției era trei milioane de euro. Substanța radioactivă a fost ridicată pentru expertizare de către autoritățile Austriei.

Activitatea  bănuiților a fost documentată timp de un an,  din noiembrie 2018. În R. Moldova, acțiunile ilicite au avut loc în perioada 30 septembrie – 2 octombrie 2019. Atunci, un cetățean european, cu vârsta de 37 de ani, le-a propus la doi investigatori sub acoperire de la Chișinău o substanța radioactivă și s-au înțeles  să efectueze tranzacția la Viena. Procurorii PCCOCS au formulat și trimis o cerere de comisie rogatorie în Austria, pentru a autoriza măsurile necesare de investigație și a porni o cauză penală.

Tranzacția a avut loc așa cum a planificat membrul grupării criminale, iar în timpul operațiunii au fost arestați trei bănuiți. Aceștia se află acum în custodia autorităților austriece. Doi dintre ei sunt cu antecedente penale, unul fiind condamnat anterior pentru fapte ilegale similare.

Potrivit Codului Penal al Republicii Moldova, așa categorii de infracțiuni se pedepsesc cu închisoarea pentru un termen de până la zece ani.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


Lasă un răspuns