Meniu principal

Mihai Eminescu comemorat pe meleaguri gorjene, în localitatea Florești, Com. Țânțăreni

În cadrul manifestărilor dedicate poetului Mihai Eminescu am avut plăcerea să fiu invitată, în calitate de președinte al Asociației ”Mihai Eminescu” Viena, la ceremoniile desfășurate pe meleaguri gorjene, în localitatea Florești, Com. Țânțăreni, unde poetul poposea în urmă cu 141 de ani.
Atunci, tânărul jurnalist Mihai Eminescu, la recomandarea medicului Kremnitz avea să locuiască la Conacul Mandrea, aflat în Valea Cerbului, proprietatea magistratului Nicolae Mandrea, junimist, să se plimbe pe dealurile împădurite ale Arpadiei, să trăiască o vară fierbinte, departe de tumultul copleșitor al Capitalei.
Aici poetul avea să compună una dintre capodoperele sale, ”Freamăt de codru”, să cizeleze și să finalizeze poemul „Scrisoarea III“, punând pe hârtie alte bijuterii lirice, precum „Pajul Cupidon“, „O, rămâi…“, „Pe aceeaşi ulicioară“, „De câte ori, iubito“, „Rugăciunea unui dac“, „Atât de fragedă“, probabil și altele rămase printre manuscrise. Astăzi, memoria poetului este păstrată la Florești de un Muzeu ce îi poartă numele.
Acest muzeu, purtând poeticul nume ”Dor de Eminescu” a luat ființă la inițiativa unui grup de profesori inimoși din această localitate.
Fiind prezentă la evenimentele organizate în perioada 8-9p iunie de către autoritățile locale și forurile culturale județene, cărora doresc să le mulțumesc, am vizitat cu emoție cele câteva cămăruțe care amintesc de viața și opera lui Eminescu: cărți, fotografii, un vechi scrin, unde este pictată figura Elenei, fata preotului din Florești, despre care legenda spune că ar fi fost muza poetului în vara anului 1878, scrisori pe care Eminescu le-ar fi primit în vara acelui an de la prietenii săi rămași la București. Am văzut de asemenea, parcul, biserica unde poetul obișnuia să se închine, am participat la depunerea de flori la bustul poetului, la spectacolele oferite de elevii din comună.
Spre bucuria mea, am văzut că locuitorii acestei așezări păstrează în toponimia locului denumiri de acum mai bine de 14 decenii: Teiul lui Eminescu, Nucul lui Eminescu, dar mai ales m-am bucurat că în curtea Muzeului există un frumos bust al poetului, ceea ce mi-a adus aminte de bustul pe care am avut privilegiul să îl inaugurez în urmă cu 6 ani la Viena.
În scurtul popas petrecut la Florești/Țânțăreni, am fost copleșită de ospitalitatea gazdelor, de prietenia ce mi-a arătat-o admirabilul edil al localității, doamna Maria Vasilescu, oferindu-mi bucuria să fiu martoră la momentele importante ale acestui festival dedicat lui Eminescu: muzică, poezie, toate acordându-mi șansa să admir pasiunea și talentul tinerilor din această parte a meleagurilor gorjene, păstrători ai iubirii pentru Luceafăr.
În fotografiile de mai jos avem un jurnal al acestui frumos eveniment, în care se observă principalele momente la care am luat parte.
Un festival memorabil, care poate fi dat exemplu pentru modul cum o comunitate locală cultivă memoria marelui nostru poet național, un dar sufletesc, pentru care sunt recunoscătoare celor care l-au organizat, participanților și tuturor acelora care îl iubesc pe Eminescu.

Este posibil ca imaginea să conţină: 3 persoane, oameni stând jos
Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni, oameni în picioare şi în aer liber
Este posibil ca imaginea să conţină: 4 persoane, oameni în picioare
Este posibil ca imaginea să conţină: 4 persoane, persoane zâmbind, oameni în picioare şi în aer liber
Este posibil ca imaginea să conţină: 2 persoane, oameni în picioare, copac, cer şi în aer liber
Este posibil ca imaginea să conţină: 2 persoane, oameni în picioare, copac, plantă şi în aer liber
Este posibil ca imaginea să conţină: 2 persoane, oameni în picioare, copac, plantă şi în aer liber
Este posibil ca imaginea să conţină: 16 persoane, persoane zâmbind, oameni în picioare, copac, în aer liber şi natură
Este posibil ca imaginea să conţină: 4 persoane, persoane zâmbind, oameni stând jos şi interior
Este posibil ca imaginea să conţină: 3 persoane, persoane zâmbind, oameni în picioare
Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, zâmbind, stând în picioare şi în aer liber
Este posibil ca imaginea să conţină: 5 persoane, persoane zâmbind, oameni în picioare şi în aer liber
Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, zâmbind, stând în picioare şi în aer liber
Este posibil ca imaginea să conţină: 4 persoane, persoane zâmbind, oameni în picioare, copac şi în aer liber
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


Lasă un răspuns