Meniu principal

Liderul fracțiunii PDM spune că anticipatele ar trebui să aducă în Parlament 61 de deputați, și nu 101

Sursă foto: pdm.md

Președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Democrat din Moldova (PDM), Pavel Filip, susține că formațiunea pe care o reprezintă este împotriva organizării alegerilor legislative anticipate, dar se arată convins că acestea vor aduce mai multe mandate pentru democrați.

Filip afirmă că anticipatele reprezintă „un scenariu rău pentru Republica Moldova”, însă PDM este „pregătit pentru orice variantă”.

Potrivit democratului, la noul scrutin ar trebui să se țină cont de părerea cetățenilor care au participat la referendumul privind reducerea numărului de parlamentari, inițiat de partidul condus de Vlad Plahotniuc.

„Dacă vor avea loc alegeri parlamentare anticipate, ele trebuie să se desfășoare așa cum au votat cetățenii țării la referendumul consultativ din 24 februarie, adică să fie aleși 61 de deputați, nu 101. Amintesc că aproximativ două treimi din alegători s-au pronunțat la referendum „pentru” reducerea numărului de parlamentari”, a declarat acesta în cadrul unui interviu acordat pentru portalul Tribuna.

La 24 februarie, în aceeași zi cu alegerile legislative, s-a desfășurat și un referendum republican consultativ, participanților fiindu-le adresate două întrebări:  „Sunteți pentru reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61?” și „Sunteți ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție, dacă nu-și îndeplinesc corespunzător obligațiile sale?”. Opoziția și mai mulți analiști politici au îndemnat alegătorii să boicoteze plebiscitul, calificându-l drept „populist” și „declanșat contrar cadrului legal în vigoare”.

În actualul Legislativ, 35 de mandate le-au revenit socialiștilor, 30 – democraților, ACUM are 26 de mandate, Partidul „Șor” – 7, iar trei deputați sunt independenți.

Deocamdată, nu a fost formată o coaliție.

Conform Constituției Republicii Moldova, în cazul imposibilităţii formării Guvernului sau a blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul. Totodată, potrivit Codului electoral, alegerile anticipate se organizează peste cel puţin 60 de zile, dar nu mai târziu de 3 luni de la dizolvarea Legislativului.

Sursă foto: pdm.md

  • 14
  •  
  •  
  •  
  •  
    14
    Shares


Lasă un răspuns