Meniu principal

La Chișinău s-a protestat împotriva anulării alegerilor locale de la Istanbul

Membrii și simpatizanții comunității „OccupyGuguță” au protestat miercuri împotriva anulării alegerilor locale de la Istanbul, care au fost câștigate de candidatul opoziției. Aceștia au amintit că o asemenea decizie a fost luată anul trecut și după scrutinul de la Chișinău.

„Cauza de astăzi este una de solidaritate cu cei cărora li s-a furat dreptul la vot, așa ca și nouă. Erdogan și Plahotniuc nu sunt Turcia și Moldova. Cele două țări sunt cetățenii, oameni care au demnitate, putere și rezistență. Noi suntem cei care decidem ce se întâmplă în statele noastre. Iar atunci când apar uzurpatori autoproclamați, ne revoltăm și ne reluăm puterea”, este mesajul activiștilor „OccupyGuguță”, care s-au adunat în fața Ambasadei Turciei de la Chișinău.

Potrivit protestatarilor, ceea ce s-a întâmplat alaltăieri la Istanbul și mai puțin de un an în urmă la Chișinău – anularea rezultatelor alegerilor – este un semn că regimul nu mai are scrupule, dar și că a devenit arogant, capricios și – cel mai important – slab.

„Dictatorii sunt slabi în fața poporului atunci când acesta vorbește, votează și își apără aceste drepturi, mai ales când poporul votează altfel decât își doresc dictatorii. În condițiile actuale de atac deschis asupra fundamentelor democratice ale statelor noastre, fiecare cetățean este obligat să fie activ și să-și manifeste nemulțumirile față de autoritățile care nu-și respectă obligațiunile și mai ales datoria supremă de a respecta voința propriilor cetățeni. Poporul trebuie să aibă libertatea de a-și schimba guvernările”, susțin aceștia.

Reprezentanții „OccupyGuguță” declară că, atunci când rezultatele alegerilor nu sunt recunoscute pentru că nu convin puterii, e de datoria tuturor, nu doar a votanților, să se indigneze.

„Această cauză de masă ne oferă ocazia să reamintim despre relațiile suspicioas de apropiate dintre guvernanții celor două state – Republica Moldova și Turcia, adică dintre Plahotniuc, Dodon și Erdogan. Dacă autoritățile noastre văd în asemenea abuzatori parteneri de dezvoltare și camarazi, atunci ne este frică să ne imaginăm ce se ascunde în spatele percepției lor a ceea ce înseamnă democrație și libertățile cetățenilor. Noi vrem prietenie între cele două popoare, nu doar între dictatori. Vrem schimb de idei bune, cărți, opere de artă, oameni ce călătoresc pentru a cunoaște mai bine alte culturi. Nu vrem schimb de ostatici, predarea profesorilor turci regimului în schimbul renovării Președinției, mașini cu tunuri de apă „TOMA” de reprimat protestele și instrumente de sabotat democrația. Guvernanții noștri ar trebui să condamne regimul instaurat în Turcia, nu să-l legitimeze și să-l copieze. Voința poporului nu poate fi uzurpată”, au subliniat protestatarii.

Consiliul suprem electoral (YSK) a anulat scrutinul din 31 martie şi a anunțat organizarea de noi alegeri municipale la Istanbul la 23 iunie.

Comentând decizia autorităților turce, Andrei Năstase, care a câștigat anul trecut alegerile locale de la Chișinău, dar al cărui mandat nu a fost validat, a spus că „sunt niște practici preluate de la Chișinău”.


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


Lasă un răspuns