Meniu principal

La ceas aniversar

FUNDAȚIA „PROTOPOP TRAIAN OPREA” DIN VÂRȘEȚ (SERBIA)

La ceas aniversar

Odată cu înființarea Fundației „Protopop Traian Oprea” din Vârșeț, românii din Serbia au înscris cu majuscule în „buletinul lor de identitate”, încă o filă de istorie și cultură românească. De la înființare și până în prezent, Fundația a fost și a rămas o oază nepătată, o insulă de adevărată spiritualitate și integritate românească, care își dă aportul la pătrarea indentități naționale a românilor din Serbia.. Parafrazându-l pe domnul Gheorghe Dinu, consulul general al României la Vârșeț, putem afirma următoarele: „…O vibrație mică de diapazon va ajunge un sunet de clopot în Episcopia curții în care se găsește sediul acestei Fundații”. Deci, deocamdată, sediul Fundației se găsește în curtea Bisericii Ortodoxe Române a Catedralei Române din Vârșeț, iar pe viitor, sperăm să își primească sediul propriu.

Fundația „Protopop Traian Oprea” deși relativ tânără, având în vedere că a fost înființată la data de 13 octombrie a anului 2017, este practic singura componentă a mediului asociativ românesc care se manifestă cu cel puțin nouă-zece manifestări pe an, ceea ce este foarte mult pentru o asociație înființată recent. 

Din conducerea Fundației fac parte tineri ambițioși, care păstrează și promovează cu multă dăruire de sine limba, tradițiile, cultura, folclor românesc pe aceste meleaguri. Îi amintim pe domnii Daniel Răduț, președinte și Sorin Ianeș, vicepreședinte, sprijiniți de domnul Ion Cizmaș, în calitate de consilier. 

De la președintele Daniel Răduț, aflăm următoarele: „De la înființare și până în prezent, Fundația a organizat manifestare  „Colindele neamului românesc”, la care au participat toate școlile cu limba de predare română, societățile culturale și oaspeții din România. Am reînființat Festivalul Fanfarelor, continuând tradiția înaintașilor noștri. Am organizat  evenimente precum sunt Mica Unire de la 24 ianuarie și simpozionul consacrat personalităților din Banatul sârbesc, care au participat la Alba Iulia în 1918. Am organizat manifestarea culturală „Ceaiul de la ora 5”, dedicată ilustrului Eminescu, întâlniri cu poeți și scriitori români, am marcat Ziua Limbii Române și multe altele. Am editat șase numere ale publicației noastre „Templul român” și o carte dedicată simpozionului.  Am participat la numeroase manifestări organizate în România și am organizat activități de caritate în rândul românilor din Serbia. A fost un început promițător. Vom continua să ne dăm aportul  la păstrarea identității naționale a românilor din Serbia și în același timp vom ține cont de bunurile culturale, respectiv de patrimoniul cultural pe care dorim să îl păstrăm. Din acest motiv, în fiecare an marcăm toate evenimentele  din viața istorică, cea culturală și cea socială a poporului român și a minorității naționale române din Serbia.”

Fundaţia are 23 de departamente în diferite domenii şi anume: departamentul credinţei, drepturilor omului, drepturilor civile,drepturilor minoritare, integrării europene, promovării valorilor democratice, dezvoltării regionale, de ştiinţă şi învăţământ, de arte, cultură, literatură, limba română, patrimoniu,tineret, umanitar, amatorism, sport, tradiții, protecția mediului, informare, protecția copilului,carte și indentitatea națională și spiritualitate și conștiință națională. Poartă numele protopopului Traian Oprea”, primul paroh al Bisericii Ortodoxe Române din anul 1913, fost preot în Oravița care a venit în sprijinul comunității românești din Vârșeț. 

Cu ocazia aniversării festive, Fundația „Protopop Traian Oprea”, va organiza pe data de 13 octombrie a.c., la Sala de Muzică și Congrese a Centrului „Millennium” din Vârșeț, un bogat program cultural-artistic. Cu acest prilej, se vor întruni laolaltă toate societățile-cultural artistice cu carcater românesc din Serbia, precum și asociații ale femeilor, care ne vor încânta prin expoziții de port popular, mâncăruri tradiționale și obiecte de uz casnic, folosite de strămoșii noștri. Vor fi decernate plachete și diplome de merit acelor care de-a lungul carieri și existenței sale, au contribui la promovare și păstrarea limbii, tradiției și culturii românești. 

Va fi un eveniment de suflet, pentru suflet, la care vă așteptăm să veniți cu mare drag! Vă asigurăm că nu veți regreta!

Mariana Stratulat

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


Lasă un răspuns