Meniu principal

Dodon le impune ultimatum deputaților din Parlamentul Republicii Moldova

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, anunță că a sesizat astăzi Curtea Constituțională (CC) „pentru a avea claritate” privind termenul-limită de creare a unei majorități parlamentare. El a îndemnat deputații să lase ambițiile și „să se apuce de lucru”, iar în caz contrar – să se pregătească de alegeri anticipate.

„În premieră, la expirararea a practic trei luni de la alegerile parlamentare și două luni de la ședința de constituire a Parlamentului, nu avem speaker, majoritate parlamentară și Guvern funcțional. Condamn egoismul politic și ambițiile exagerate ale unor deputați și grupuri parlamentare. Cetățenii așteaptă rezultate, ca deputații, în sfârșit, să se apuce de lucru”, a declarat el.

Acesta s-a adresat către deputați și i-a îndemnat să creeze majoritate parlamentară, să aleagă conducerea Legislativului și membrii Guvernului sau să „recunoașteți că ambițiile nu vă permit să găsiți limbă comună și duceți-vă la anticipate”.

Șeful statului a precizat că a cerut ca magistrații CC să stabilească dacă termenul-limită se calculează de la validarea mandatelor aleșilor – 9 martie – sau din 21 martie, când a avut loc ședința de constituire a Parlamentului

„Aveți două săptămâni. Dacă nu creați majoritatea parlamentară, voi fi nevoit să dizolv Parlamentul. Timpul se scurge”, a conchis Dodon.

Marți, deputații din blocul politic ACUM au convocat o ședință specială la Parlament, unde i-au chemat pe socialiști să aleagă conducerea Legislativului. PSRM nu a acceptat invitația și a calificat propunerea ca fiind „nefondată și care nu merită să fie luată în considerare”, iar inițiativa de a încerca să fie aleasă conducerea Parlamentului – „populistă”.

Conform Constituției Republicii Moldova, în cazul imposibilităţii formării Guvernului sau a blocării procedurii de adoptare a legilor timp de trei luni, preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul. Totodată, potrivit Codului electoral, alegerile anticipate se organizează peste cel puţin 60 de zile, dar nu mai târziu de trei luni de la dizolvarea Legislativului.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


Lasă un răspuns