Meniu principal

Curtea Constituțională a hotărât că președintele nu poate înainta un candidat la funcția de premier. Ce spune Dodon

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, declară că alegerea speakerului este singura soluție pentru depășirea crizei politice. În caz contrar, la toamnă vor avea loc alegeri legislative anticipate.

„Singura posibilitate de a depăși criza politică este alegerea conducerii Legislativului. Dacă acest lucru nu se va întâmpla în următoarele 3-4 săptămâni, va trebui ca Parlamentul să fie dizolvat și să fie organizate alegeri anticipate, care, cel mai probabil, vor avea loc la toamnă”, a comentat Dodon pentru agenția rusă TASS.

Magistrații Curții Constituționale (CC) au hotărât miercuri că șeful statului nu poate înainta un candidat la funcția de premier în lipsa organelor de conducere ale Parlamentului. Imposibilitatea întrunirii Parlamentului din cauza lipsei organului care îl convoacă presupune imposibilitatea președintelui Republicii Moldova de a desemna un candidat pentru funcția de prim-ministru.

Conform Constituției Republicii Moldova, în cazul imposibilităţii formării Guvernului sau a blocării procedurii de adoptare a legilor timp de trei luni, preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul. Totodată, potrivit Codului electoral, alegerile anticipate se organizează peste cel puţin 60 de zile, dar nu mai târziu de trei luni de la dizolvarea Legislativului.

Sursă foto: sputnik.md

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


Lasă un răspuns