Meniu principal

Cum a fost marcată Ziua libertății presei în Republica Moldova

Vineri, 3 mai, de Ziua mondială a libertății presei, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a organizat un flashmob în fața Parlamentului de la Chișinău, amintindu-le politicienilor că rolul ziariștilor este să informeze despre problemele guvernării, iar cel al guvernanților este să le rezolve, nu să se răzbune pe jurnaliști.

În fața clădirii Legislativului a fost amplasat un panou pe care erau reprezentați „inamicii presei” din Republica Moldova. Potrivit directoarei executive a CJI, Nadine Gogu, au fost incluși „politicieni care anul trecut nu erau în Parlament, dar acum sunt și am vrut să le spunem să lase presa în pace, iar ei să își facă treaba”.

„Pe parcursul anului trecut au fost mai multe cazuri în care jurnaliștii au fost agresați fizic și verbal, le-a fost îngrădit accesul la informații de interes public, nu au putut să participe la diferite evenimente de interes public. Au fost și cazuri în care, prin discursul lor, politicienii au manifestat intoleranță”, a declarat Gogu.

Astfel, inamicii presei care s-au manifestat prin agresiuni fizice și verbale asupra jurnaliștilor sunt Partidul „Șor”, liderul acestuia, Ilan Șor, vicepreședinta Marina Tauber, precum și deputatul socialist Oleg Savva. Totodată, Partidul Democrat din Moldova (PDM), Partidul „Șor” și deputatul democrat Vladimir Andronache au îngrădit accesul la informații, iar liderul Platformei DA, Andrei Năstase, deputata Maria Ciobanu și ex-speakerul Andrian Candu au dat dovadă de intoleranță.

Prezent la eveniment, deputatul Năstase a spus că este onorat de faptul că, după nouă ani de linșaj mediatic, a fost criticat „pentru că a atenționat o jurnalistă din holdingul lui Plahotniuc că manipulează”.

Într-un video publicat pe Facebook, Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, a dat asigurări că subiectul privind libertatea presei rămâne de interes ridicat pe Agenda de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova.

„Urmărim să avem un mediu favorabil, predictibil și transparent pentru mass-media profesionistă și independentă. Cetățenii Republicii Moldova au dreptul să se bucure de libertate de opinie, informare corectă și non-partinică, diversitate și egalitate”, a afirmat Excelența Sa.

De cealaltă parte, Guvernul, Parlamentul și Președinția nu au transmis mesaje cu ocazia Zilei libertății presei.

Conform Memoriului privind libertatea presei în Republica Moldova, semnat de câteva ONG-uri de media, în perioada 3 mai 2018 – 3 mai 2019, libertatea presei a continuat să degradeze, atingând cote alarmante. Problemele din anii trecuți s-au amplificat: breasla s-a divizat și mai mult, devenind tot mai vizibile controlul politic asupra anumitor instituții de presă, concentrarea de facto a proprietății mass-mediei și lipsa de pluralism. Acestea, dar și accesul dificil la informațiile de interes public, lipsa de independență a jurnaliștilor și calitatea joasă a conținutului mediatic, alături de creșterea numărului de cazuri de agresare verbală, intimidare și hărțuire a presei, au dus la căderea ratingului Republicii Moldova în clasamentele internaționale. Astfel, Organizația internațională Reporteri fără Frontiere (RSF) a poziționat Republica Moldova pe locul 91 din cele 180 de țări monitorizate în clasamentul libertății presei pentru anul 2019. Este cel mai mic rating înregistrat din anul 2013 până în prezent, în ultimii șase ani Republica Moldova înregistrând o cădere de 36 de poziții în clasamentul RSF.

Sursă foto: privesc.eu

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


Lasă un răspuns