Meniu principal

Culisele venirii lui Ioan Paul al II-lea în România, în 1999. Cine a aranjat vizita Papei

Într-o reuniune privată desfășurată la București, președinta Fundației internaționale Omenia, Minodora Ilie, a dezvăluit că vizita Papei în România, în 1999, i se datorează. Tot Minodora Ilie este cea care ar fi intermediat și „Pacea de la Cozia”, în urma Mineriadei din ianuarie 1999.

Mai sunt câteva zile până când Papa Francisc va ajunge în România, la 20 de ani de la după Sfântul Ioan Paul al II-lea a poposit pe aceste meleaguri, în mai 1999.

Președinta Fundației internaționale Omenia, Minodora Ilie, a rememorat culisele acelei vizite istorice. Mai exact, Minodora Ilie a a avut un rol important în prima vizită a unui Papă la București, după cum singură mărturisește.

„Aș vrea să vă spun că Fundația internațională Omenia a făcut lucruri foarte mari, având cei mai mari oameni ai țării și din străinătate – care m-au ales pe mine în 1990 președintă de onoare pe viață. Am făcut mereu pace între stânga, dreapta și toți ceilalți. Dar cea mai importantă realizare a noastră a fost aducerea Papei Ioan Paul al II-lea în România. Pentru că regretatul Radu Vasile (n.r. premierul României în 1999) nu avea voie să-l invite, pentru că atunci nu exista un ecumenism. Eu sunt cea care a făcut Legea cultelor, în 1998. Am fost la Teoctist, a zis că nu poate să ne ajute. Și atunci, noaptea mi-a venit o idee. A doua zi, m-am dus la Guvern și am spus: «Radu, lasă-mă pe mine!» L-am invitat pe Bartolomeu Anania urgent, că avem ceva de discutat, pe Nifon de la Târgoviște, pe Teofan de la Iași. A doua zi, în Sfântul Sinod, Patriarhul Teoctist a spus: «A venit doamna ministru (n.r. Minodora Ilie era consilier de stat cu rang de ministru), dar am refuzat-o, pentru că nu se poate să vină Papa, că noi nu suntem ecumenici». Atunci, Bartolomeu Anania s-a ridicat, eram de față, și a spus: «Dar de ce să nu vină? Să vină, dar să nu meargă la Blaj». În felul acesta, i-a pus pe toți să ridice mâna. Vă spun acest lucru pentru că săptămâna viitoare vine al doilea Papă, cel care face pace și ajută pe toată lumea”, a spus Minodora Ilie.

vizita Papei
Președinta Fundației internaționale Omenia, Minodora Ilie

Președinta Fundației Omenia a mai arătat că Papa Ioan Paul al II-lea i-a mulțumit personal. „În fața mea, cu prim-ministrul Radu Vasile, cu marele Teoctist al ortodocșilor (…) Papa a spus: «Am ajuns pe pământul Maicii Domnului! Mulțumesc, Doamne și doamnă!» – știa ceva despre persoana mea”, a remomorat Minodora Ilie.

Potrivit acesteia, tot fundația sa ar fi mijlocit și „Pacea de la Cozia”, în urma Mineriadei din ianuarie 1999.

Vizita Papei în România, în 1999

Pe 7 mai 1999, Papa Ioan Paul al II-lea ajungea la Bucureşti. Momentul a avut o deosebită însemnătate istorică, fiind pentru prima dată de la Marea Schismă din 1054 când un papă a vizitat o ţară preponderent ortodoxă.

Papa Ioan Paul al II-lea a sărutat pământul şi a numit ţara noastră Grădina Maicii Domnului.

Papa a fost întâmpinat de preşedintele Emil Constantinescu, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist, şi Arhiepiscopul romano-catolic Ioan Robu.

„Vin pe pământul vostru ca pelerin al păcii, al fraternităţii şi al înţelegerii în sânul naţiunilor, între popoare şi între discipolii lui Cristos. Pe parcursul diferitelor etape ale vizitei mele, voi întâlni diversele comunităţi ecleziale, ca şi poporul român. Mulţumesc din inimă Beatitudinii Sale Teoctist Patriarhul României, pentru cuvintele de un venit. Întâlnirea noastră şi momentele de rugăciune pe care le vom împărtăşi sunt dovezi elocvente de fraternitate evanghelică. Pe linia ultimului Conciliu şi în perspectiva marelui Jubileu, gesturile sunt cele care marchează în mod semnificativ drumul unităţii creştinilor. Doresc ca păstorii şi credincioşii să facă, la rândul lor, gesturi concrete de dialog şi de primire reciprocă, ce vor demonstra că iubirea fraternă în Cristos nu e o vorbă în zadar ci o componentă a vieţii creştine şi a Bisericii”, a spus Papa Ioan Paul al II-lea într-un discurs susţinut la Palatul Cotroceni.

Cetateanul.net – Orașul tău, știrile tale
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


Lasă un răspuns