Meniu principal

Constantin Codreanu cere noii guvernări să renunțe la ideea desființării Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

𝐂𝐞𝐫 𝐧𝐨𝐢𝐢 𝐠𝐮𝐯𝐞𝐫𝐧𝐚̆𝐫𝐢 𝐬𝐚̆ 𝐫𝐞𝐧𝐮𝐧𝐭̦𝐞 𝐥𝐚 𝐢𝐝𝐞𝐞𝐚 𝐝𝐞𝐬𝐟𝐢𝐢𝐧𝐭̦𝐚̆𝐫𝐢𝐢 𝐌𝐢𝐧𝐢𝐬𝐭𝐞𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐜𝐞𝐢 𝐩𝐞𝐬𝐭𝐞 𝟏𝟎 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐫𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐜𝐨𝐦𝐮𝐧𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐥𝐞 𝐢𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐜𝐞, 𝐑𝐞𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐚 𝐌𝐨𝐥𝐝𝐨𝐯𝐚 𝐬̦𝐢 𝐃𝐢𝐚𝐬𝐩𝐨𝐫𝐚

Domnule președinte de ședință, distinși colegi,

1. Clasa noastră politică asistă neputincioasă la o realitate tragică. Diaspora românească a ajuns a cincea cea mai mare din lume, conform unui raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). În ultimii opt ani, 630.000 de copii români s-au născut în afara granițelor țării. Numărul total de români de peste hotare a trecut deja de pragul de 10 milioane în comunitățile istorice, Republica #Moldova și #Diaspora.

2. Faptul în sine ne confirmă că, în prezent, numărul românilor de peste hotare este aproape egal cu cel al concetățenilor rămași în țară. Rata de emigrare din #România este una alarmantă. Am ajuns să fim priviți pe arena internațională ca o națiune a exodului continuu. Fără politici ferme și o strategie consecventă, în următorii 10-15 ani, națiunea română va fi deja una preponderent diasporală sau expatriată.

3. Românii de peste hotare se confruntă cu numeroase probleme, între care multe țin de amenințarea cu pierderea identității naționale și culturale. Nicio altă națiune din Uniunea Europeană și de pe continent nu întâmpină asemenea dificultăți și riscuri. În mod evident, într-o asemenea situație, statul național român are obligația să intervină, prin toate instituțiile, instrumentele și mijloacele, reparator și, de multe ori, salvator.

4. Am văzut configurația noului Guvern gândită de Partidul Naţional Liberal. Din păcate, din organigrama acestuia lipsește Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (#MRP), tocmai instituția menită să se ocupe de rezolvarea problematicii complexe a celor peste 10 milioane de români extrafrontalieri. Deși sunt susținător fervent al unui Guvern suplu și eficient, dată fiind supradimensionarea aparatului central de stat, eliminarea MRP din Guvern este o decizie total greșită pentru că vorbim de o instituție-cheie a României.

5. Nu accept lipsa fondurilor ca argument în acest caz. 𝐄𝐥𝐢𝐦𝐢𝐧𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐩𝐞𝐧𝐬𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐬𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥𝐞 𝐬𝐚𝐮/𝐬̦𝐢 𝐫𝐞𝐝𝐮𝐜𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐬𝐮𝐛𝐯𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐯𝐢𝐫𝐚𝐭𝐞 î𝐧 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐢𝐝𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐩𝐚𝐫𝐥𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫𝐞 – în prima decadă a lunii octombrie aceasta a fost de 21 de milioane de lei potrivit Autorității Electorale Permanente – 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝟐 𝐬𝐮𝐫𝐬𝐞 𝐩𝐮𝐧𝐜𝐭𝐮𝐚𝐥𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐩𝐨𝐭 𝐟𝐢 𝐚𝐥𝐨𝐜𝐚𝐭𝐞 𝐟𝐨𝐧𝐝𝐮𝐫𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐌𝐑𝐏. Ca să avem termeni de comparație relevanți, trebuie să știți că bugetul alocat MRP pentru sprijinirea activităţii românilor de pretutindeni, pentru întreg anul 2019, a fost de 14.665.000 de lei. Quod erat demonstradum!

6. În ianuarie 2018, atunci când guvernarea PSD-ALDE gândise desființarea MRP, m-am opus cu vehemență, alături de zeci de organizații non-guvernamentale ale românilor din afara granițelor țării. Arătam atunci că desființarea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni reprezenta un regres politic major și un atentat la securitatea cultural-identitară a României. Înființarea acestui minister a avut o semnificație cu totul specială și a fost susținută de întreaga clasă politică și de milioanele de etnici români din afara granițelor țării. Desființarea MRP, indiferent cine ar decide acest lucru, reprezintă un act ostil milioanelor de români extrafrontalieri. Este o idee total neinspirată, care transmite un semnal politic pe cât de clar, pe atât de greșit.

7. Noua guvernare este deja criticată pentru ideea desființării MRP, înainte de a se instala la cârma țării. Sacrificând Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, noua guvernarea sacrifică interesele celor peste 10 milioane de români de peste hotare. Organizațiile reprezentative ale românilor de pretutindeni, fie că sunt din comunitățile istorice, din Republica Moldova sau din Diaspora, au cerut răspicat nu doar păstrarea și consolidarea administrativă a MRP, dar și creșterea substanțială a bugetului acestuia, inclusiv la recentul Forum al Românilor de Pretutindeni, organizat, luna trecută, la București.

8. Vă rog să observați că pentru niciun alt minister, în toată istoria României, nu s-a făcut atâta campanie și nu a existat o așteptare mai mare din partea a peste jumătate din națiunea română rămasă sau plecată în afara granițelor țării. Păstrarea sau desființarea MRP nu reprezintă doar o chestiune de optimizare a administrației centrale. Ține direct de interesul nostru național! În acest context, vă reamintesc 𝐚𝐫𝐭𝐢𝐜𝐨𝐥𝐮𝐥 𝟕 𝐝𝐢𝐧 𝐂𝐨𝐧𝐬𝐭𝐢𝐭𝐮𝐭̦𝐢𝐚 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐞𝐢, î𝐧𝐭𝐢𝐭𝐮𝐥𝐚𝐭 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐬𝐭𝐫𝐚̆𝐢𝐧𝐚̆𝐭𝐚𝐭𝐞: “Statul sprijină întărirea legăturilor cu românii din afara frontierelor ţării şi acţionează pentru păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase, cu respectarea legislaţiei statului ai cărui cetăţeni sunt”.

9. Este firesc să ne întrebăm: cine are nevoie de desființarea MRP și pentru care scop anume? Niciodată Ministerul Afacerilor Externe sau Ministerul Culturii sau alte ministere nu vor putea face față cum se cuvine multiplelor și complexelor nevoi ale celor peste 10 milioane de români. E cu atât mai greu de înțeles și de acceptat această intenție de desființare a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni în condițiile în care vorbim de un partid politic ce se bucură de o mare susținere în rândul cetățenilor români din afara granițelor țării.

10. Așa cum am procedat și anterior, în repetate rânduri, fac apel către noua guvernare a țării, care urmează să se instaleze, în viitorul apropiat, la Palatul Victoria: renunțați la orice intenție de dizolvare a MRP! Trebuie să consolidăm această instituție, inclusiv printr-o bugetare adecvată, pentru a ne putea îndeplini exemplar, ca stat național, obligația de sprijinire a românilor de pretutindeni. Renunțați la populismul ieftin al “desființărilor și tăierilor”! Haideți să ne comportăm ca oameni de stat care, dincolo de interesele politice, partinice, de grup, sunt în stare să aplice o strategie pe termen lung pentru români și pentru România!

Vă mulțumesc!

Constantin Codreanu

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


Lasă un răspuns