Comunicat de presă. Deputat USR, Nicolae Daniel Popescu: ”Transmiteți către propriile partide dificultățile cu care se confruntă românii din afara granițelor”

În data de 29 noiembrie 2017 a fost adoptat proiectul de lege nr. 331/2017 pentru modificarea și completarea Legii 321/2006. Actul normativ reglementează regimul acordării finanţărilor nerambursabile pentru programele, proiectele sau acţiunile privind sprijinirea activităţii românilor de preturindeni şi a organizaţiilor reprezentative ale acestora, precum şi a modului de repartizare şi de utilizare a sumei prevăzute în bugetul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni pentru această activitate.

În aceasta legislatură a crescut numărul parlamentarilor cu studii și activitate profesională în străinătate, așa că mai mulți reprezentanți din Parlament pot constata în mod direct dificultățile cu care se confruntă romanii din afara granițelor, precum și problemele asociațiilor care derulează programe și activități în sprijinul comunităților românești din afara României.

Deputatul Nicolae Daniel Popescu a depus mai multe amendamente la proiectul de Lege nr.321/2006, admise în cadrul unei ședințe de la Comisia de Buget, Finanțe și Bănci a Camerei Deputaților, cu dezbateri productive.

Este important să putem dezbate și vota în plen în această sesiune parlamentară și celelalte două proiecte legislative care modifica și completează:

Legea nr. 299/2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni (legea cadru – în dezbatere la comisie, PL-x nr. 350/2017);

Legea nr. 86/2016, privind instituirea centrelor comunitare românești în străinătate (PL-x nr. 264/2017 – ajuns pe ordinea de zi din 27.11.2017 și aprobat pentru retrimitere la comisie pentru două săptămâni).

De asemenea, în spiritul unui parcurs mai eficient al acestor proiecte legislative în Comisia pentru romanii din afara granițelor, deputatul Nicolae Daniel Popescu a solicitat președinților și liderilor grupurilor parlamentare ale partidelor de la guvernare și unele din opoziție să își roage colegii să participe ori să trimită supleanți la ședințele Comisiei pentru Comunitățile de români din afara granițelor. În aceeași intervenție în plenul Camerei Deputaților, parlamentarul a mai menționat că au existat situații în care membrii Comisiei nu au putut vota amendamente sau avize din lipsă de cvorum, în cazurile în care ședințele s-au suprapus cu lucrările altor comisii. Astfel de situații ar putea fi evitate dacă parlamentarii reușesc să trimită în locul lor supleanți cu drept de vot.

În spiritul atribuțiilor conferite de mandatul de reprezentare, este nevoie ca toți parlamentarii cu studii sau experiență profesională în străinătate, să transmită mai eficient către propriile partide dificultățile cu care se confruntă românii din afara granițelor, precum și problemele asociațiilor care derulează programe și activități în sprijinul comunităților din afara României.

Cu deosebită considerație,

DEPUTAT USR