Meniu principal

Când începe votul în diaspora la alegerile prezidențiale din România

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP) Constantin Buică a afirmat că, potrivit hotărârii de Guvern, românii din străinătate vor putea vota la primul tur al alegerilor prezidențiale în zilele de 8-10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22-24 noiembrie, scrie digi24.ro.

„Ca importanță pentru acest moment avem hotărârea de Guvern prin care s-a stabilit data alegerilor 10 noiembrie, pentru străinătate este 8-9 și 10 așa cum spune legea, fie că este vorba pentru secția de votare din cadrul misiunilor diplomatice, fie că e vorba de secțiile de votare organizate în afara lor. Și în țară avem ziua de 10 noiembrie ca zi a primului tur de scrutin, programul clasic 7:00-21:00, iar în turul al doilea, la fel 24 noiembrie, și în străinătate 22-23-24. Vom crea un grup de lucru la nivelul AEP în care se vor crea mesajele, toate instrumentele de comunicare astfel încât să știm că tot ceea ce comunică MAE, Ministerul Românilor de Pretutindeni, misiunile diplomatice și AEP sunt acceptate și sunt comunicate în aceeași manieră, pentru că dacă până acum niciodată nu s-a ocupat nimeni de a chema și a ruga aceste instituții și ministere să stăm la aceeași masă, să facem o campanie de promovare, trebuie să promovăm cât mai mult aceste noutăți și la procesul electoral din 10 noiembrie, respectiv 24 să vină cât mai mulți cetățeni la vot și să își exprime prin cea mai importantă variantă în străinătate votul prin corespondență cât mai mulți cetățeni dreptul de vot”, a afirmat Constantin Buică, într-o conferință de presă susținută miercuri la sediul AEP.

Așadar, românii din țară vor vota la alegerile prezidențiale în zilele de 10 și 24 noiembrie, primul și al doilea tur, iar românii din străinătate au șase zile la dispoziție pentru cele două tururi de scrutin, împărțite în mod egal: vineri, sâmbătă și duminică.

Buică a adăugat că Autoritatea a primit deja solicitări de înființare de secții votare în străinătate de la misiunile diplomatice.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


Lasă un răspuns