Meniu principal

Blocul ACUM a invitat socialiștii la discuții publice. Reacția PSRM

Blocul ACUM a anunțat luni că invită fracțiunea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) la discuții publice. Socialiștii nu au spus, deocamdată, dacă acceptă invitația, dar au menționat că urmează să organizeze mâine o conferință de presă.

Într-o postare pe pagina de Facebook, reprezentanții ACUM se arată „îngrijorați de faptul că procesul de constituire a organelor de lucru ale Parlamentului este tergiversat, fiind blocată discutarea și adoptarea legilor necesare pentru eliberarea statului din captivitatea sistemului oligarhic”. Aceștia mai adaugă că ei conștientizează riscurile social-economice care rezultă din incertitudinea politică cauzată de lipsa unui Parlament funcțional și reiterează faptul că „dezoligarhizarea instituțiilor statului este condiția primordială pentru aducerea Republicii Moldova pe calea normalității și întoarcerea încrederii cetățenilor într-un viitor democratic și prosper al țării noastre”.

„Având în vedere pachetul de acte legislative antioligarhice înregistrat la Secretariatul Parlamentului și fiind deschiși pentru dezbaterea publică în vederea îmbunătățirii acestuia, precum și discutarea altor potențiale inițiative în vederea dezoligarhizării țării, Blocul Politic ACUM invită fracțiunea parlamentară PSRM la discuții publice pe 9 aprilie 2019, ora 11.00 (sau în altă zi și oră convenite de comun acord), în sala de conferințe a Parlamentului Republicii Moldova”, se mai arată în mesajul celor de la ACUM.

La scurt timp, PSRM a emis un comunicat de presă, subliniind că, în dimineața zilei de marți, 9 aprilie, va fi convocată ședința comună a Comitetului Executiv Politic al formațiunii și a fracțiunii parlamentare a PSRM, iar după aceasta, la 10.30, va avea loc declarația PSRM pentru viitoarele acțiuni ale partidului.

Săptămâna trecută, reprezentanții Partidului Socialiștilor din Republica Moldova și cei ai Partidului Democrat din Moldova au avut o întrevedere cu președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. De cealaltă parte, cei de la ACUM au refuzat să participe, invitând deputații la discuții privind „dezoligarhizarea statului”, la care au venit doar trei deputați de la Partidul „Șor”, cu care cei de la ACUM au refuzat să vorbească și au plecat.

Atunci, președinta PSRM, Zinaida Greceanîi, a declarat că nu a participat la discuții cu ACUM deoarece „noi nu am fost invitați ca fracțiune”, iar democrații au calificat inițiativa blocului drept „tentativă de a face o acţiune de şantaj şi corupere a deputaţilor din alte fracţiuni”.

În urma alegerilor parlamentare din 24 februarie, 35 de mandate le-au revenit socialiștilor, 30 – democraților, ACUM are 26 de mandate, Partidul „Șor” – 7, iar trei deputați sunt independenți.

Conform Constituției Republicii Moldova, în cazul imposibilităţii formării Guvernului sau a blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul. Totodată, potrivit Codului electoral, alegerile anticipate se organizează peste cel puţin 60 de zile, dar nu mai târziu de 3 luni de la dizolvarea Legislativului.

Sursă foto: privesc.eu

  • 14
  •  
  •  
  •  
  •  
    14
    Shares


Lasă un răspuns