Meniu principal

Austria nu scapă de influiența rusească. Karin Kneissl, ministrul de externe ramâne în guvern marți dimineața la doar 48 de ore coloana rusă sub acoperire cu o delegație de înalți oficiali ruși pe Ringstrasse.

În dimineața zilei de marți, la Viena, la doar 48 de ore după ce un videoclip scurs a scos guvernul austriac peste temerile legate de grefa politică și de influența rusă sub acoperire, o motocicletă de transportatori de persoane neagră o delegație de înalți oficiali ruși pe Ringstrasse.

Printre aceștia se număra Alexandru Grushko, ministrul adjunct al afacerilor externe al Rusiei, precum și președintele comisiei pentru afaceri externe a senatului rus și șeful celui mai mare lobby pentru afaceri al Rusiei, un aliat apropiat al președintelui Vladimir Putin. Toți erau în oraș ca oaspeți ai ministerului austriac de externe.

Delegația se aștepta să fie făcută de înalți oficiali și miniștri austrieci de la Academia Națională de Apărare, auto-descris “încrederea în creier” a forțelor armate și a instituțiilor de securitate ale Austriei. Johann Peterlik, șeful biroului străin al Austriei și un reprezentant al Partidului Libertății de extremă dreaptă, urma să deschidă sesiunea cu un discurs cheie. Conducerea Partidului Libertății a fost așteptată pentru o receptie la Ambasada Rusiei.

Recepția vieneză pentru o delegație puternică din Rusia, care este sancționată de UE și SUA în legătură cu anexarea ei la Crimeea și războiul din estul Ucrainei, a reamintit în timp util legăturile strânse dintre guvernul de dreapta din Austria și Kremlin.

Aceste legături extinse au făcut din Austria un obiect de suspiciune pentru agențiile de informații occidentale, capitalele UE și unele mișcări ultraconservatoare din Europa, care altfel ar putea fi aliați naturali pentru partidul Libertății. În mod inevitabil, ridică întrebări cu privire la judecata lui Sebastian Kurz, tânărul cancelar al Austriei și liderul partidului austriac, care nu numai că a format o coaliție cu extrema dreaptă, dar și-a dat controlul asupra ministerelor de interne, de apărare și de externe. Karin Kneissl, ministrul de externe, la invitat pe Vladimir Putin la nunta ei anul trecut.

Bildergebnis für Karin Kneissl, ministrul de externe

Sensibilitatea Austriei față de influența Rusiei a fost expusă ultima vineri seară, când vice-cancelarul și liderul de extrema dreaptă, Heinz-Christian Strache, a fost prezentat pe un video care discută despre donații ilegale de partid, presupuse de un rus bogat, în schimbul contractelor guvernamentale. Dl Kurz sa mutat repede pentru al scoate pe dl Strache și aliații săi de la guvernul său.

Femeia din film a spus că este nepoata oligarhului rus Igor Makarov. Dl Makarov a declarat presei ruse că nu a fost implicat, nu avea nepoată și că folosea metode legale pentru a afla cine și-a folosit numele fără permisiune. Purtătorul de cuvânt al Kremlin, Dmitri Peskov, a declarat săptămâna aceasta că scandalul “nu are și nu poate avea nimic de-a face cu noi”.

Mulți observatori politici din Viena spun că prioritățile domnului Strache erau clar încă de la început. De ani de zile, partidul a blazat o traiectorie printre mișcările populiste din dreapta-dreapta ale Europei, în promovarea relațiilor cu Rusia lui Vladimir Putin.

“Extremul drept austriac sa transformat într-adevăr în jurul valorii de 180 de grade în ultimii 15 ani”, a declarat Bernhard Weidinger, expert în extremistismul austriac de dreapta după război. “Din punct de vedere istoric, ei erau într-adevăr foarte anti-ruși. În zilele noastre, întreaga extremă dreaptă, inclusiv neo-naziștii, este în mod clar pro-rusă și pro-rusă înțeleg pro-Kremlin și pro-Putin “.

În decembrie 2016, oficiali ai partidului Strache și ai Partidului Libertății au vizitat Moscova pentru a semna un “acord de cooperare formală de 10 ani” între Partidul Libertății și Rusia Unită, cea mai mare partid pro-Putin din Rusia, angajându-se să “împărtășească experiențele” .

Viena a devenit între timp un centru internațional pentru activitățile corecte legate de dreptul rusesc. Un raport recent al academicienilor austrieci pentru Institutul de Capital Politic din Budapesta a declarat că orașul este “un refugiu sigur pentru extinderea rețelei extremiste pro-ruse a Kremlinului din întreaga Europă”.

Cu toate acestea, relația dintre Partidul Libertății și Rusia nu este unidimensională.

“Kremlinul nu este un lucru omogen”, a declarat Christo Grozev, un proeminent analist de la Viena cu privire la interesele politice extrateritoriale ale Rusiei. “Nu există neapărat o politică coordonată care să conducă acest lucru”.

Fractiunile diferite s-au concentrat in mod constant asupra puterii, in timp ce focusul special al presedintelui Vladimir Putin asupra influentei si prestigiului international al Rusiei a condus “turnurile concurente ale Kremlinului” sa priveasca in afara Rusiei .

Acum cinci ani, de exemplu, oligarhul rus Konstantin Malofeev, sponsor in Viena.

Jurnalul Romanesc

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


Lasă un răspuns