Meniu principal

Armata Română “se dă rănită” după ce Primăria Oradea a îndepărtat statuia lui Mihai Viteazu din Piața Unirii

Reprezentanţii Armatei Române au anunţat, joi, 23 mai, cu o oră înainte de începerea festivităţilor dedicate aniversării a 100 de ani de la vizita Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria în Oradea, că nu mai participă, viceprimarul Oradei PNL susţinând că Armatei Române, care confirmase prezenţa, i s-a interzis să participe la eveniment, printr-o decizie “mizerabilă şi delirantă”.

La festivităţile din Piaţa Unirii ar fi trebuit să participe militari ai Garnizoanei Oradea dar şi reprezentanţii altor instituţii precum ISU şi Jandarmerie, fanfara aparţinând Şcolii Agenţilor Poliţiei de Frontieră Avram Iancu. Toate armele au anunţat, însă, cu o oră înainte de eveniment, că nu vor mai veni. Prima care a contramandat a fost fanfara Şcolii “Avram Iancu”, apoi militarii Centrului 54 Comunicaţii Oradea şi militarii Brigăzii 81 din Bistriţa, cei din urmă având plănuite două recitaluri cu muzică militară. Toţi au invocat că ar fi angrenaţi în alte festivităţi.

“Suntem convinşi că decizia nu este a instituţiei militare, faţă de care îmi exprim mereu consideraţia şi sentimentele de preţuire. Există toate premisele să credem că decizia este una politică, mizerabilă şi delirantă, doar pentru că Oradea are un primar liberal, pentru că orădenii ştiu sa facă diferenţa şi pentru că patriotismul in PNL nu este unul de faţadă şi nici ipocrit”, a scris viceprimarul Florin Birta PNL pe pagina sa de Facebook, subliniind că “despre eveniment se ştia de două luni”.

De la evenimente au lipsit şi reprezentanţii PSD şi ALDE, inclusiv cei de la conducerea instituţiilor descentralizate. USR sustinand inlocuirea statui.

Manifestările din centrul oraşului, la care s-au strâns între 250 şi 300 de orădeni, s-au rezumat la dezvelirea şi sfinţirea statuii lui Ferdinand şi la discursurile invitaţilor, al Principelui Radu, istoricului Nicolae Noica şi primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan PNL , cel din urmă vizibil emoţionat. 

“Cred că este normal ca atunci când faci o piaţă, când faci un pod, să poţi să-i atribui o denumire, să poţi să pui o statuie care înseamnă un ax central al oraşului. Eu cred că este normal că dacă această piaţă se numeşte Piaţa Unirii – şi acum 100 de ani Regele Ferdinand a adus România celor doi episcopi şi lui Iuliu Maniu, prin generalul Traian Moşoiu şi prin Armata Română, atunci în această axă istorică nu putea să nu rămână Regele Ferdinand. De aceea este aici, în centrul oraşului nostru, chiar dacă astăzi unii se bucură de nişte mici răutăţi”, a explicat Bolojan PNL, referindu-se la absenţa militarilor de la eveniment. 

Edilul PNL a adăugat că evenimentele dedicate Centenarului vor continua, la Oradea, în octombrie, cu aniversarea a 100 ani de la înfiinţarea primului liceu românesc în Transilvania, actualul Colegiu Naţional Emanuil Gojdu.

„În 5 octombrie va fi următorul eveniment. Primul liceu românesc, înfiinţat de Consiliul Diligent al Transilvaniei, a fost actualul Colegiu Naţional Emanuil Gojdu. În 5 octombrie, vom sărbători încă o dată, amplasând statuia lui Emanuil Gojdu în perimetrul liceului şi sunând adunarea celor care au terminat acel liceu. La mulţi ani, Oradea, la mulţi ani, România, Dumnezeu să aibă în pază ţara noastră. Doamne ajută!”, a încheiat edilul PNL.

(Sursa: Jurnalul Romanesc)


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


Lasă un răspuns