Am trimis acasă 4,9 miliarde de dolari, diaspora rămâne cel mai mare investitor în economia românească

APDA, 24 aprilie 2018 – Românii din diaspora au trimis în 2017 în ţară 4,9 miliarde de dolari, acesta fiind unul din cele mai mari transferuri de bani în regiune, potrivit unui raport al Băncii Mondiale, citat de Agerpres.

Anul trecut, cei 266 de milioane de migranţi au trimis către ţările emergente şi în curs de dezvoltare o sumă record: 466 de miliarde de dolari, după trei ani de declin, datorită accelerării creşterii economiei globale, se arată în raport. Pentru acest an se previzionează tot o sumă record: 485 de miliarde de dolari.

Pe primele locuri s-au aflat Rusia (opt miliarde de dolari), Ucraina (7,9 miliarde de dolari), remitenţele trimise către Europa şi Asia Centrală (ECA) crescând cu 20,9% anul trecut, după trei ani de declin consecutiv, mai arată raportul. Creşterea remitenţelor s-a datorat aprecierii euro şi a rublei faţă de dolar, avansului economic solid şi perspectivelor de angajare în ţările în care lucrează cei care trimit bani în Europa şi Asia Centrală, se arată în raport.

Perspectivele pentru 2018 – 2019 sunt pozitive, dar creşterea nivelului remitenţelor ar urma să fie moderată, în urma stabilizării creşterii PIB-ului în zona euro, Rusia şi Kazahstan.

Anul trecut, cele mai mari creşteri ale remitenţelor s-au înregistrat în Europa şi Asia Centrală (21%) şi Africa sub-sahariană (11%). „Redresarea generală a remitenţelor este mai bună decât ne-am aşteptat. Ea este condusă de avansul mai solid din UE, Rusia şi SUA, de preţul mai ridicat al ţiţeiului şi de aprecierea euro şi a rublei”, apreciază BM. Ţările cu cele mai mari transferuri de bani în 2017 au fost India (69 miliarde de dolari), China (64 miliarde de dolari), Filipine (33 miliarde de dolari), Mexic (31 miliarde de dolari), Nigeria (22 miliarde de dolari) şi Egipt (20 miliarde de dolari). Cele mai mari ieşiri au fost din SUA (67 miliarde de dolari) şi Arabia Saudită (38 miliarde de dolari).